Vladimir Petrović više nije direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine, a na njegovo mesto postavljena je Milena Tabaković, ćerka guvernerke Jorgovanke Tabaković i ovo nije prvi put da se događa da neko bude smenjen kako bi na tu poziciju došao neko iz Srpske napredne stranke, o čemu svedoči primer Milenka Jovanovića kome se nešto slično dogodilo pre tri godine. On je smenjen sa mesta načelnika u Agenciji za zaštitu životne sredine, i to nakon jednog brzog i apsurdnog disciplinskog postupka.

Slučaj smenjivanja Vladimira Petrovića sa čela Instituta privukao je pažnju javnosti kada se saznalo da je predviđeno da njegovo mesto zauzme niko drugi do Milena Tabaković, ćerka guvernerke Narodne banke Srbije.

Da stvar postane još zanimljivija, predsednik Gradskog odbora DS u Novom Sadu Veljko Krstonošić ocenio je da je povod smene nesumnjivo bilo nedavno saopštenje Instituta u kojem je potvrđeno da su u vodi iz novosadskog vodovoda pronađeni valjkasti crvi – nematode.

Lider novosadskih demokrata, naime, smatra da javnost nikada ne bi saznala da su u vodi iz gradskog vodovoda u Novom Sadu pronađeni crvi da je Milena Tabaković bila direktorka Instituta za javno zdravlje te da je postavljena na čelo Instituta „kako se nešto slično ne bi ponovilo u budućnosti“.

U tom smislu, Milenko Jovanović, koji je pre tri godine bio smenjen sa pozicije u Agenciji za zaštitu životne sredine na sličan način, prokomentarisao je ovaj slučaj.

“Stravično je što je sistem vođen samo partijskim i ličnim interesom”

U razgovoru za Nova.rs, Jovanović je rekao da je “jasno da živimo u partijskoj državi, ali da je problem što Srbija ima nestučnu partiju”.

“Kad je u pitanju postavljanje funkcionera na pojedine resore bez obzira na to da li je u pitanju prosveta, zdravstvo ili životna sredina, situacija je definitivno sve gora i gora. Na te pozicije dolaze ljudi koji sa tom strukom nemaju nikakve veze. Prema tome, sve to što se dešava, iznudilo je katastrofalno lošu kadrovsku situaciju. Nisam kompetentan za ocenjivanje stručnosti kadrova, ali ako neko nema veze sa tom strukom, šta onda očekujete da ta osoba donese pravilno od odluka”, rekao je Jovanović.

On je podsetio da se pre tri godine našao u situaciji sličnoj kao Vladimir Petrović danas, ali da je “iz nje izašao kao pobednik”.

“Neko je imao pik na mene, i to ne iz stručnih razloga, i doneo je tu odluku da me smene. Ali, na kraju je doneta odluka kao da se ništa nije desilo. Dakle, neko može da nastrada ako se ne žali i ako se ne pobuni. Ako neko ne brani svoju struku i angažman, onda ne može da očekuje da će ovaj sistem braniti i tu osobu, jer se sistem bavi isključivo partijskim i ličnim interesom, a to je stravično”, rekao je on za Nova.rs.

Slučaj postavljanja ćerke Jorgovanke Tabaković je, prema njegovom mišljenju, samo pokazatelj da je interes javnosti u očima režima zanemaren, i “doveden do apsurdnog nepoštovanja i nebrige”.

Milenko Jovanović

“Stručnjaci i institucije imaju tu kontrolu da sami uređuju šta je istina. Znači, partija određuje šta je istina, i naravno da su im u tom smislu potrebni oni koji pristaju na to. Tužno je što ne znamo kako građane da nateramo da progledaju šta se dešava ovde, i makar za to služe mediji. Za čuvene dve do tri godine, jasno je da će situacija zapravo biti još gora, a pozicija će biti višedecenijsko vraćanje na onu situaciju koja je bila pre više od 20 godina”, kazao je on za Nova.rs.

Kako je izgledao slučaj Milenka Jovanovića?

Jovanović je 2021. godine dobio otkaz zato što se, kako kaže, suprotstavio direktoru Agencije zbog menjanja kriterijuma za ocenu kvaliteta vazduha.

Podsetimo, u periodu kada je Milenko Jovanović bio načelnik odeljenja za kvalitet vazduha Agencije za zaštitu životne sredine, praćenje kvaliteta vazduha u Srbiji značajno je unapređeno – ne samo što su postavljene nove merne stanice, već je i pouzdanost prikupljanih podataka sa postojećih povećana sa 22 na 85 odsto.

Međutim, disciplinska komisija Agencije za zaštitu životne sredine donela je Rešenje po kome Jovanoviću, zbog „teške povrede radne dužnosti“, prestaje radni odnos u Agenciji u kojoj je bio zaposlen još od njenog osnivanja.

Na kraju, on je dobio otkaz, verovali ili ne, uz obrazloženje da su merne stanice „nedopustivo zapuštene“. I to samo zato što se, kako kaže, usprotivio novim kriterijumima za merenje kvaliteta vazduha koji je baš u tom periodu postajao sve gori i gori.

Podsetimo, javnost je u tom periodu saznala da je Agencija za zaštitu životne sredine bez najave i objašnjenja promenila kriterijume za ocenu kvaliteta vazduha, pa je tako je vazduh koji je do tada bio ocenjen kao zagađen, odjednom postao prihvatljiv.

To, međutim, kako je rekao Jovanović, nije bila jedina promena, već su kriterijumi menjani četiri puta, a da on o tome nije bio ni obavešten, a kamoli konsultovan.

Prve izmene parametara na zvaničnom sajtu otkrio je, kako je rekao tada za Insajder, sasvim slučajno. Takođe, baš je u to vreme došlo i do smene ministara.

Međutim, Milenko Jovanović nije tek tako pustio da njegov slučaj padne u zaborav. Rešio je da se bori, i na kraju ga je Viši sud u Beogradu vratio na posao, u Agenciju za zaštitu životne sredine. Doduše, ne na istu poziciju, budući da je ona u međuvremenu bila ukinuta.

Slučaj postavljanja ćerke Jorgovanke Tabaković još jedan je od primera kako funkcioniše sistem u našoj državi. Kako kaže Jovanović, ukoliko se građani ne osveste šta se dešava, “za čuvene dve do tri biće nam još gore”.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare