Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Guvernerka Jorgovanka Tabaković sa platom od oko 650.000 dinara jedna je od najplaćenijih državnih funkcionera, a na visokim funkcijama su i članovi njene najuže porodice. Njena ćerka je angažovana u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, sin u Razvojnom fondu Vojvodine, a zet u ambasadi Srbije u Crnoj Gori.

Sudeći po funkciji koju obavlja, Jorgovanka Tabaković trebalo bi da bude najmoćnija žena u Srbiji. Formalno se sklonila iz stranačkog života, a na poziciji guvernerke Narodne banke Srbije je već 10 godina. Od 2012, kada je imenovana na tu funkciju, do danas njena plata je porasla za oko 98.000 i sada iznosi 649.247 dinara ili oko 5.500 evra.

Međutim, i članovi njene najuže porodice nalaze se na visokim funkcijama i primaju platu iz budžeta.

“Nova ekonomija” je objavila da je njen sin Nikola nedavno imenovan za zastupnika Razvojnog fonda Vojvodine i jedini pored direktora može da ga zastupa, što može da se vidi i na sajtu Agencije za privredne registre.

Vlasnici Razvojnog fonda Vojvodine su inače AP Vojvodina sa udelom od 78,11 odsto i Republika Srbija sa udelom od 21,89 odsto.

Ranije se spekulisalo da je guvernerkin sin bio pomoćnik direktora tog fonda, ali ta informacija nije potvrđena. Sa druge strane, mediji su objavili da Nikola Tabaković poseduje i privatnu firmu, ali nije objavljeno o kojoj firmi je reč i čime se ona bavi.

I ćerka Jorgovanke Tabaković – Milena Tabaković takođe je udomljena u jednu državnu instituciju. Ona se nalazi na mestu direktorke Filijale Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za Južnobački okrug u Novom Sadu. Ona je prethodno bila pomoćnik direktora Filijale, a tada se na tu temu oglasila i sama guvernerka.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Moja ćerka Milena je doktor stomatologije, radi u RFZO, prošla je sve stepenike i sada radi kao pomoćnik direktora Filijale za Južnobački okrug. Za to je kvalifikovalo njeno obrazovanje, rad i zalaganje“, navodila je Tabakovićeva.

U centru pažnje javnosti Milena Tabaković bila je 2013, kada je otkriveno da joj je Republički fond za zdravstveno osiguranje obezbedio službeni automobil i vozača za odlazak na predavanja. Mediji su tada pisali da je na raspolaganju imala vozača na liniji Novi Sad – Beograd dva puta nedeljno, a Odluku o korišćenju službenog vozila potpisao je nekadašnji direktor RFZO Momčilo Babić.

Zajedno sa njom na predavanja u Beograd je išla i Lidija Bjelovuk, koja je tada pominjana kao buduća direktorka Filijale RFZO u Novom Sadu, dok je Milena Tabaković važila za kandidatkinju za pomoćnicu direktora.

O tom slučaju potom se oglasio i Momčilo Babić. On je izjavio da je RFZO na usavršavanje poslao 22 ljudi, među kojima je i ćerka guvernerke, te da oni imaju pravo na korišćenje službenog automobila ili na prenoćište u Beogradu.

„Fond se odlučio da koriste službeno vozilo, jer je jeftinije. Oni dolaze na stručna usavršavanja,ali istovremeno obavljaju i razne koordinacione poslove, donose dokumentaciju u RFZO. Službenim autom dolaze iz Pirota, Novog Pazara, Kraljeva, zašto ne bi i iz Novog Sada“, naglasio je Babić.

I nije sve stalo na sinu i ćerki. Zet guvernerke, odnosno suprug njene druge ćerke Nemanja Sekicki je angažovan u ambasadi Srbije u Crnoj Gori. Kako se navodi na sajtu Ambasade, on je konzul (prvi savetnik) u tom diplomatskom predstavništvu.

Sudeći po pisanjima medija, Sekicki je prethodno bio drugi sekretar ambasade Srbije u Rimu, a na tu poziciju je navodno došao samo dva meseca nakon što je Jorgovanka Tabaković izabrana za guvernerku. On je dospeo u srpsku diplomatiju zahvaljujući sporazumu o preuzimanju iz MUP-a, gde je radio u sektoru analitike u Novom Sadu.

BONUS VIDEO Ko je kriv za dvocifrenu inflaciju i gde guvernerka Tabaković živi?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare