Jovo Bakić, Aleksandar Vučić kombo
Foto: Arhiva, Printscreen

Komentarišući sve učestalije priče o vezama vlasti i kriminala, sociolog Jovo Bakić rekao je za dnevni list “Nova” da pre ili kasnije mora da dođe “do pukotina u mafiji”.

Od kada je došao na vlast, Aleksandar Vučić je u nekoliko navrata najavljivao rat protiv mafije, koji se, izuzev sporadičnih hapšenja, nikada nije dogodio, dok su paralelno isplivavale veze državnih funkcionera i kriminalaca. Iako postoje jasni dokazi upletenosti aktuelnog režima u kriminalne afere, nadležne institucije ne reaguju.

Pandorina kutija se još nije otvorila, dok se svaka naznaka da bi to moglo da se dogodi i da na površinu ispliva pozadina kriminalnih afera, u koje su umešani ljudi iz vrha vlasti, seče u korenu – pre svega skretanjem pažnje javnosti na druge teme i političkim pritiscima na institucije koje bi morale da reaguju.

Pročitajte još...

“Režim je do sada te pukotine bez problema zatrpavao, skretajući pažnju na druge teme, poput rata u Ukrajini ili pokretanjem drugih afera. U tome je režim zaista dobar, kad bi u drugim stvarima bio toliko dobar – gde bi na kraj bio. Čitava vlast u Srbiji je autoritarno-mafijaška”, navodi za „Novu“ Jovo Bakić.

On dodaje da postoji bojazan da je čitavo društvo “bespovratno propalo”, jer mafijaški poslovi države predugo traju.

“Čitavo društvo propada kad je režim ogrezao u kriminalu. Ovo traje već 10 godina i može da traje još. Kad se ta gangrena raširi širom društva, po njegovoj dubini, onda i dobar deo naroda postaje iskvaren i počinje da se vodi logikom – ako vlast vara i ubija, onda to možemo i mi da radimo, ako zakon ne važi za vlast, zašto bi onda važio za nas”, zaključuje Bakić.

BONUS VIDEO: Nastup kojim je Vučić digao paniku u Srbiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare