Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin Foto:BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da je, na molbu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, povučen nacrt zakona o unutrašnjim poslovima. Premda je pozitivno što zakon koji je na ivici kriminalnog neće proći, samo saopštenje u kom je ministar policije obnarodovao povlačenje nacrta sve je samo ne normalno.

U njemu ministar unutrašnjih poslova duboko uznemirava javnost tako što ili otkriva način rada i saznanja srpskih obaveštajnih službi ili gradi tradicionalni izmišljeni narativ o ugroženosti Srbije od strane…pa, Velikih Zapadnih Sila. Osim toga, ministar Vulin ponovo „kotrlja glave“ po ulicama Beograda, kao da mu ih nije bilo dovoljno u Ritopeku. Ovako kaže u uvodnim delovima saopštenja:

„Predsednička se ne poriče“

„Sagledavajući sve činjenice, predsednik Vučić me je zamolio da Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima povučem iz procedure. Predsednička se ne poriče, i ja ću to uraditi. Ovo je moj lični poraz i ja ću snositi njegove posledice, ali i ovim putem želim da upoznam javnost da ću nastaviti da se borim za bezbednu Srbiju uprkos agentima i njihovim finansijerima“, piše ministar.

Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima, kaže, povučen je, i zato ćete morati (ko?) „potražiti neki drugi razlog za krv na ulicama Beograda“.

Srpske glave

Saopštenje dalje kaže:

„Obaveštajnim radom došli smo do informacija da je nekoliko stranih zapadnih obaveštajnih službi preko svoje agenturne mreže u medijima, nevladinim organizacijama i političkim partijama izvršilo medijsku pripremu za organizaciju nasilnih protesta koji za cilj imaju destabilizaciju Srbije. Njima srpske glave nisu bitne i spremni su da ih bacaju u besmislenim sukobima“, naveo je Vulin.

Ubi nas Zapad

Ministar je dodao da bi pravno regulisanje postavljanje kamera koje bi prepoznavale lica i siluete nemerljivo pomogle policiji da rešava ubistva i najteža krivična dela, ali da je to rešenje napadnuto od „svih zapadnih nevladinih organizacija i njihovih finansijera i nalogodavaca“.

Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin Foto:BETAPHOTO/MILOS MISKOV

„Borbom protiv svega novog u sektoru bezbednosti, ubice i lopovi će biti malo sigurniji, a policija i građani će biti mnogo nesigurniji. Kamere koje su London učinile bezbednim napadnute su u Beogradu, ono što je dobro za građane EU označeno je kao represija za gradjane Srbije“, naveo je on.

Sve kontroverze

Podsećamo, veoma kontroverzan nacrt zakona nedavno je predstavljen javnosti, a o najproblematičnijim delovima pisala je i Nova.rs.

Između ostalog, nacrt Zakona u unutrašnjim poslovima propisuje, u svom Članu 118, „upotrebu sredstava prinude prema grupi lica“ i navodi se da je službeno lice ovlašćeno da izda naređenje grupi ljudi da se raziđe ako su se protivpravno okupili, ili se protivpravno ponaša ili svojim ponašanjem može da izazove nasilјe ili narušavanje javnog reda i mira.

Prema sada povučenom Nacrtu, 11 različitih sredstava prinude policija će moći da upotrebi protiv okupljene grupe građana ukoliko se ne raziđu nakon prvog upozorenja, piše u novom nacrtu Zakona o unutrašnjm poslovima, a među njima su konji, psi, palice, fizička snaga…

BONUS VIDEO: Šta je trulo u novom zakonu o policiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare