Aleksandar Vulin Foto:TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da je, na molbu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, povučen nacrt zakona o unutrašnjim poslovima, piše N1.

„Sagledavajući sve činjenice, predsednik Vučić me je zamolio da Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima povučem iz procedure. Predsednička se ne poriče, i ja ću to uraditi. Ovo je moj lični poraz i ja ću snositi njegove posledice, ali i ovim putem želim da upoznam javnost da ću nastaviti da se borim za bezbednu Srbiju uprkos agentima i njihovim finansijerima. Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima je povučen, moraćete potražiti neki drugi razlog za krv na ulicama Beograda“, saopštio je Vulin.

„Obaveštajnim radom došli smo do informacija da je nekoliko stranih zapadnih obaveštajnih službi preko svoje agenturne mreže u medijima, nevladinim organizacijama i političkim partijama izvršilo medijsku pripremu za organizaciju nasilnih protesta koji za cilj imaju destabilizaciju Srbije. Njima srpske glave nisu bitne i spremni su da ih bacaju u besmislenim sukobima“, naveo je Vulin u pisanoj izjavi.

On je dodao da je povlačenje tog nacrta njegov lični poraz i da će za to snositi posledice, ali da će nastaviti da se bori za bezbednu Srbiju uprkos „agentima i njihovim finansijerima“.

Opet strane agenture

„Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima je povučen, moraćete potražiti neki drugi razlog za krv na ulicama Beograda“, saopštio je Vulin.

Ministar je dodao da bi pravno regulisanje postavljanje kamera koje bi prepoznavale lica i siluete nemerljivo pomogle policiji da rešava ubistva i najteža krivična dela, ali da je to rešenje napadnuto od „svih zapadnih nevladinih organizacija i njihovih finansijera i nalogodavaca“.

„Borbom protiv svega novog u sektoru bezbednosti, ubice i lopovi će biti malo sigurniji, a policija i gradjani će biti mnogo nesigurniji. Kamere koje su London učinile bezbednim napadnute su u Beogradu, ono što je dobro za gradjane EU označeno je kao represija za gradjane Srbije“, naveo je on.

Sve kontroverze

Podsećamo, veoma kontroverzan nacrt zakona nedavno je predstavljen javnosti, a o najproblematičnijim delovima pisala je i Nova.rs.

Između ostalog, nacrt Zakona u unutrašnjim poslovima propisuje, u svom Članu 118, „upotrebu sredstava prinude prema grupi lica“ i navodi se da je službeno lice ovlašćeno da izda naređenje grupi ljudi da se raziđe ako su se protivpravno okupili, ili se protivpravno ponaša ili svojim ponašanjem može da izazove nasilјe ili narušavanje javnog reda i mira.

Prema sada povučenom Nacrtu, 11 različitih sredstava prinude policija će moći da upotrebi protiv okupljene grupe građana ukoliko se ne raziđu nakon prvog upozorenja, piše u novom nacrtu Zakona o unutrašnjm poslovima, a među njima su konji, psi, palice, fizička snaga…

Komentari

Svi komentari (19)