Policijska brutalnost, nasilje, emisija Među nama, Medju nama
Foto: Nova S

Novi Zakon o policiji već danima je glavna tema rasprava u javnosti zbog niza spornih odredbi, kojima se ovlašćenja službenika MUP povećavaju, a prava građana, po svemu sudeći, smanjuju. Tako je jedna od niza upitnih odredbi činjenica i da policajaci više neće imati imena na pločicama na uniformama, već šifre, pa tako ako vas službenik MUP maltretira, vi neće znati ni kako se zove.

Oko novog Zakona o policiji podigla se velika prašina zbog niza odredbi koje će, naizgled, imati negativnog uticaja na prava građana. Jedna od spornih tački definitivno je i obeležje na uniformama službenika MUP.

Pročitajte još:

„Na uniformi odnosno delovima posebne opreme nalazi se vidljiva oznaka koja se sastoji od kombinacije slova i/ili brojeva radi identifikacije ovlašćenog službenog lica. O zaduženju ovlašćenih službenih lica sa oznakama iz stava 5. ovog člana, vodi se posebna evidencija. Zabranjeno je objavljivanje podataka o identitetu ovlašćenog službenog lica koje primenjuje policijska ovlašćenja“, navodi se u novom Zakonu u policiji.

Po tome, ukoliko neki građanin Srbije trpi maltretiranje od strane policajca, neće ni znati njegove ime. Postavlja se pitanje i da li je ova odredba podložna brojnim zloupotrebama.

Na ovaj problem ukazao je i kopredsednik pokreta „Jedan od pet miliona“ Martin Bežinarević, koji je u saopštenju za medije istakao da režim na ovaj način pokušava da sakrije siledžije unutar svojih redova.

„Ako ja kao građanin ne smem da znam ime i prezime lica koje me u uniformi MUP-a identifikuje na ulici, zašto bih onda ja prihvatio da se identifikujem? Kome ja poveravam svoje lične podatke i koga ja to plaćam preko poreza da me bije iza šifre?“, upitao je Bežinarević u saopštenju.

Foto: Printscreen Youtube/Policija šamara muškarca

Sem toga, interesantno je i da, ukoliko dođe do usvajanja novog Zakona o policiji, svako ko bude objavio podatke o identitetu policajca koji ga je legitimisao, moraće da plati novčanu kaznu u rasponu od 30.000 do 200.000 dinara.

S tim u vezi, ukoliko građanin, koji je eventualno trpeo neki vid maltretiranja ili je prema njemu određeni službenik prekoračio službena ovlašćenja, bude želeo da javno kaže o kom se policajcu radi, rizikuje da bude novčano kažnjen.

 

BONUS video: Policijska brutalnost na delu

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare