Iako je dogovor na vrhu postignut da SNS i SPS na lokalnom nivou rade zajedno, na jugu Srbije ipak je nešto drugačija priča. Naime, u gradovima Babušnica, Gadžin Han, Lebane i Blace odbornici socijalista bi radije bili deo opozicije nego deo vlasti sa SNS, i ovo nije prvi put da se remeti predstava naizgled skladnog odnosa između te dve partije.

U Blacu je na lokalnim izborima u decembru dogovoreno da, s jedne strane, u Skupštini opštine zajedno nastupaju SSP, SPS, NPS i Novi DSS sa 10, prema 15 SNS odbornika sa druge strane. Takav dogovor ostao je do danas.

Ipak, socijalisti iz Blaca, njih četvoro, sada bi trebalo da odluče da li će se povinovati pritisku vrha svoje stranke i priključiti se naprednjacima, ili će ipak ostati pri prvobitnim planovima.

Samo jedan od njih, prenosi N1, neće sa SNS. Uspešnost pritiska „sa vrha“ za sada je, kažu oni, polovična.

„Imam svoj stav i neću da izdam ljude koji su me glasali. Ostaću pri tome, makar me isključili iz stranke, ili šta već“; rekao je socijalista iz Blaca Dejan Dimitrijević.

Ovo nije prvi put da se odnosi između dva koaliciona partnera zakuvavaju. Saradnja između SPS i SNS malo-malo pa upadne u turbulencije, a nakon ovogodišnjih lokalnih izbora, dobili smo novu epizodu sapunice koja traje praktično 12 godina.

Nakon izbora

Naime, u mnogim gradovima u Srbiji vladajuća koalicija osvojila je na junskim izborima manje glasova nego što je imala u decembru. Potezom ponovnog stupanja u koaliciju sa SNS, Socijalistička partija Srbije, na čijem je čelu Ivica Dačić, vidno je izgubila jedan deo svog godinama građenog političkog identiteta i birača.

Njeni članovi su bili itekako svesni te činjenice.

“Mi smo u stranci svesni šta se dešavalo i postojao je veliki otpor ideji da se ide sa naprednjacima na izbore. Na kraju krajeva, da smo nastupili odvojeno, u situaciji gde opozicija nije izašla ujedinjeno na izbore, a sigurno da bismo u zbiru imali bolji rezultat“, navodi svojevremeno izvor našeg portala iz vrha SPS.

Prema rečima sagovornika Nove, najveći zagovornik koalicije sa naprednjacima na ovogodišnjim izborima bio je upravo njen lider Ivica Dačić, iako je, kako kaže, i on bio svestan da je to loše po partiju.

Ivica Dačić Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

„Svi smo svesni da se on (Dačić prim.aut) plaši Vučića i njegove osvete. Dačić nam je na sastancima iznova govorio da ne može da ide protiv predsednika, jer je on spreman da uništi SPS ako mu se ne dopadnu naše odluke. Iako je SPS bio lojalan partner naprednjacima, Vučić je uvek tražio razlog da uđe u sukob sa nama. Koliko je strah kod Dačića bio prisutan shvatili smo kad je zabranio funkcionerima partije da se javno oglašavaju i komentarišu koaliciju sa naprednjacima“, objašnjava naš izvor, i dodaje da je očigledno bilo bolje za tu stranku da je napravljen dogovor o novom lideru nakon izbora 2023. godine.

Slučaj Mali Zvornik

Nedugo nakon toga, javnosti je poznat i slučaj zanemarivanja lojalnosti članova SPS u Malom Zvorniku.

Podsetimo, režimski mediji su tada objavili da je u „Malom Zvorniku u toku akcija pod kodnim imenom „Pad zida“ čiji je cilj rušenje predsednika Srbije Aleksandra Vučića“, te da „u tome učestvuje i vrh Socijalističke partije Srbije, i sve “strane strukture”.

Jasno je da je taj slučaj iziskivao hitnu reakciju iz vrha SPS. Tim povodom, Dačić je morao da interveniše povodom navoda nikoga drugog do šefa države i istovremenog koalicionog partnera da pojedini članovi SPS idu protiv stavova i vrednosti te partije.

Ivica Dačić Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ / nr

Podsetimo, on je tada izjavio da ta stranka ne učestvuje niti će ikada učestvovati dok je on na čelu stranke u bilo kakvim aktivnostima ili operacijama protiv Vučića i aktuelne vlasti, jer bi time, kako je istakao, radili i protiv sebe i zajedničkih ciljeva.

„U konkretnom slučaju u Malom Zvorniku naš opštinski odbor nije učestvovao ni u kakvim aktivnostima, već je reč o čoveku koji nije član SPS-a niti rukovodstva, a bio je na našoj listi na lokalnim izborima kao grupa građana, koji će biti isključen iz naše odborničke grupe. I tako će biti svuda i uvek kada se neko ponaša suprotno mojim stavovima i politici SPS-a“, izjavio je tada on.

Bilo kako bilo, deluje da je na pomolu još jedna drama u kojoj će Ivica Dačić morati da disciplinuje svoje partijske drugove i da se zaklinje na vernost naprednjacima i najmoćnijem članu te stranke, Aleksandru Vučiću.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare