Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Tokom pregovora o izbornim uslovima između vlasti i opozicije, predstavnici Srpske napredne stranke iskoristili su debatu o medijskim slobodama kako bi napali medije koji posluju u okviru United Grupe i da ih još jednom, ovog puta pred predstavnicima Evropskog parlamenta, etiketiraju kao "tajkunske".

Pročitajte još...

Kako saznaje Nova.rs, Vladimir Orlić i Sandra Božić su deo koji je predviđen za razgovor o stanju medija u Srbiji iskoristili da još jednom nalepe etiketu “tajkunski mediji” televizijama N1 i Nova S, navodeći da je reč o “neobjektivnim televizijama”.

Istovremeno, Orlić i Božić nisu videli ništa sporno u radu televizija sa nacionalnom pokrivenošću i u činjenici da na njima aposlutno dominira agenda vladajuće partije i njen lider. Jedini problem, naprednjaci su videli u gostovanju predsednika Demokratske stranke, Zorana Lutovca na RTS-u, za kojeg su, kako navode izvori našeg portala, isticali da je češće na javnom servisu od ministara iz Vlade Srbije.

“Predstavnica SNS, Sandra Božić, kazala je, između ostalog, da će se zalagati da mediji koji nisu registrovani u Srbiji, a koji hoće da prate kampanju, prijave REM-u. Ona je rekla da će u septembru na sastanku sa predstavnicima Luksemburga insistirati na temi o navodnom kršenju pravila o prekograničnom emitovanju programa”, navodi sagovornik našeg portala i dodaje da naprednjaci ni u jednom trenutku nisu prihvatali da postoje problemi u funkcionisanju medija koji poseduju nacionalnu frekvenciju.

Podsetimo, uvodni deo dijaloga počeo je jutros u 9 sati, susretom predstavnika EP, Tanje Fajon, Vladimira Bilčika i Knuta Flekenštajna sa predsednikom Skupštine Srbije, Ivicom Dačićem.

Nakon što je završen sastanak, u 10:30 je otvorena druga faza razgovora, na kojoj, u ime SNS, učestvuju poslanici Vladimir Orlić, Sandra Božić i Marijan Rističević.

Sastankom predsedava predsednik Skupštine Srbije i lider SPS, Ivica Dačića, a dijalogu prisustvuje i njegov stranački kolega Veljko Odalović.

Vučić: Dobrodošli su predlozi koji unapređuju izborne uslove

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je razgovarao o nastavku međustranačkog dijaloga sa posrednicima Evropskog parlamenta Tanjom Fajon, Vladimirom Bilčikom i bivšim poslanikom Knutom Flekenštajnom, koji su dosadašnji dijalog ocenili kao veoma konstruktivan i obavestili ga o budućim koracima.

„Vučić je istakao da su racionalni i pragmatični predlozi koji bi unapredili izborne uslove dobrodošli i da suština razgovora jeste da se čuju sugestije svih strana, bez uslovljavanja, kako bi se na adekvatan i konstruktivan način stvorila atmosfera poverenja uz ozbiljan i odgovoran pristup svih političkih aktera“, navodi se u saopštenju iz kabineta predsednika Srbije.

Posrednici u dijalogu su Tanja Fajon, Vladimir Bilčik i Knut Flekenštajn, a uz njih tu je i šef delegacije EU u Srbiji, Sem Fabrici.

Ispred grupacije Udružena opozicija Srbije, koju predvodi Narodna stranka, na dijalogu učestvuju Vuk Jeremić, Stefan Jovanović, Slobodan Samardžić, Lidija Martinović, Đorđe Vukadinović.

Stranku slobode i pravde, na sastanku predstavlja Ljuban Panić koji će govoriti u okviru sesija koja se odnosi na stanje medija, dok Incijativu Ne davimo Beograd na pregovorima predstavlja profesor sa Fakulteta političkih nauka, Đorđe Pavićević.

Pročitajte još...

Ispred Nove stranke, na sastaku je bio Aris Movsesijan, a u ime Saveza vojvođanskih Mađara na dijalogu je govorila Elivra Kovač.
Zajedno za Srbiju delegirao je predsednika te partije Nebojšu Zelenovića kao svog predstavnika, a isto je učinila i DS sa svojim liderom, Zoranom Lutovcem.

Na sastanku je učestvovao i bivši predsednik Srbije, Boris Tadić, predsednik PSG, Pavle Grbović, lideri pokreta DJB i Dveri, Saša Radulović i Boško Obradović, kao i narodni poslanik Muamer Zukorilić, predsednik LSV, Nenad Čanak i bivši ministar i predsednik Socijaldemokratske partije, Rasim Ljajić.

Podsetimo, ranije jutros predstavnici Evropskog pralamenta su se u vili Mir sastali sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

BONUS VIDEO Vučić: Odoh ja sam Viktorom na jedno lepo mesto

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare