Vlast ne poštuje EU: Stojković o Rističeviću u dijalogu

Podeli:
Biljana Stojkovic Skupstina Slobodne Srbije
Biljana Stojković Foto:FoNet/Aleksandar Barda

Profesorka na Biološkom fakultetu i predstavnica Skupštine Srbije, Biljana Stojković, istakla je za Nova.rs da je izbor delegacije SNS za dijalog sa opozicijom, koju čine Marijan Rističević, Vladimir Orlić i Sandra Božić, pokazatelj da režim ne želi uopšte da se postigne dogovor o poštenim i fer izborima. Ona je istakla da je vlast izborom svojih predstavnika pokazala i kakav je njen odnos prema Evropskoj uniji.

Pročitajte još...

„S obzirom na sastav delegacije Srpske napredne stranke, mi možemo da vidimo koliko oni žele ozbiljno da pristupe tom dijalogu. Jasno je kakav je njihov odnos prema razgovorima i na koji način se odnose prema opozicionim strankama, ali i prema delagatima iz Evropskog parlamenta. Potpuno je jasno da nemaju ozbiljnu nameru da bilo šta poprave, što se tiče izborinih uslova“, poručila je ona.

Podsetimo, prva runda razgovora dijaloga počela je jutors u 9 sati, susretom predstavnika EP, Tanje Fajon, Vladimira Bilčika i Knuta Flekenštajna sa predsednikom Skupštine Srbije, Ivicom Dačićem.

Nakon što je završen sastanak, u 10:30 je otvorena druga faza razgovora, na kojoj, u ime SNS, učestvuju poslanici Vladimir Orlić, Sandra Božić i Marijan Rističević.

Aleksić: Vučić poslao šljam poput Rističevića da uvredi EU

“To što je Vučić na pregovore poslao Marijana Rističevića i ostale je više poruka Evropi nego opoziciji. To pokazuje koliko ono uvažava predstavnike Evropske unije i koliko mu je zaista stalo da se u Srbiji poštuju evropske vrednosti”, rekao je za Nova.rs potpredsednik Narodne stranke, Miroslav Aleksić.

Sastav delegacije vlasti, prema oceni Aleksića, jasno ukazuje koliko je režimu stalo do poštovanja demokratskih načela.

“To najbolje pokazuje delagacija koju je poslao Vučić. On je poslao najgori skupštinski šljam, koji je sinonim za sve suprotno u odnosu na načela evropski uređenih zemalja”, rekao je Aleksić za Nova.rs.

Sastankom predsedava predsednik Skupštine Srbije i lider SPS, Ivica Dačića, a dijalogu prisustvuje i njegov stranački kolega Veljko Odalović.

Posrednici u dijalogu su Tanja Fajon, Vladimir Bilčik i Knut Flekenštajn, a uz njih tu je i šef delegacije EU u Srbiji, Sem Fabrici.

Ispred grupacije Udružena opozicija Srbije, koju predvodi Narodna stranka, na dijalogu učestvuju Vuk Jeremić, Stefan Jovanović, Slobodan Samardžić, Lidija Martinović, Đorđe Vukadinović.

Stranku slobode i pravde, na sastanku predstavlja Ljuban Panić koji će govoriti u okviru sesija koja se odnosi na stanje medija, dok Incijativu Ne davimo Beograd na pregovorima predstavlja profesor sa Fakulteta političkih nauka, Đorđe Pavićević. Novu stranku na sastanku predstavlja predsednik Aris Movsesijan, dok Savez vojvođanskih Mađara predstavlja Elivra Kovač.

U ime stranke Zajedno za Srbiju na dijalogu učestvuje predsednik te partije, Nebojša Zelenović.

Demokratsku stranku na sastanku sa evroparlamentarcima će predstavljati predsednik te partije, Zoran Lutovac, dok će ispred grupacije koju predvodi Socijaldemokratska stranka biti bivši predsednik Srbije, Boris Tadić.

Na sastanku učestvuju i lideri pokreta Dosta je bilo i Dveri, Saša Radulović i Boško Obradović, a tu su još i narodni poslanik Muamer Zukorilić, predsednik LSV, Nenad Čanak, kao i bivši ministar i predsednik Socijaldemokratske partije, Rasim Ljajić.

Podsetimo, ranije jutros predstavnici Evropskog pralamenta su se u vili Mir sastali sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

BONUS VIDEO Vučić: Odoh ja sam Viktorom na jedno lepo mesto

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar