Foto:arhiva Nova.rs; Nova S

Predstavnici opozicije koji su se oglasili za vreme trajanja međustranačkog dijaloga, saglasni su da sastav delegacije SNS, koja učestvuje u razgovorima, ukazuje da režim ne želi dogovor o održavanju fer i poštenih izbora. Napominju da je važno da predstavnici Evropske unije realno sagledaju u kakvom je stanju demokratija u Srbiji.

Pročitajte još...

U 10:30 je počeo međustranački dijalog vlasti i opozicije o izbornim uslovima na kojima Srpsku naprednu stranku predstavljaju Sandra Božić, Marijan Rističević i Vladimir Orlić.

Tim povodom za Nova.rs je govorio potpredsednik Narodne stranke, Miroslav Aleksić, koji je za Nova.rs rekao da jepredsednik Srbije, Aleksandar Vučić na pregovore poslao Rističevića, Orlića i Sandru Božić pokazatelj koliko uvažava predstavnike Evropskog parlamenta.

“To najbolje pokazuje delagacija koju je poslao Vučić. On je poslao najgori skupštinski šljam, koji je sinonim za sve suprotno u odnosu na načela evropski uređenih zemalja”, naveo je Aleksić, dodajući da ovakav izbor vlasti neće promeniti pristup Narodne stranke.

“Što se nas tiče, mi ćemo se izboriti protiv ovog režima i protiv tog društvenog taloga. Predstavnici Evropske unije bi trebalo da se zamisle s kim razgovaraju, koga su podržavali svih ovih godina i da li će to nadalje da rade, pošto im dođe Marijan Rističević da pregovara. To je veliko poniženje, nadam se da će predstavnici EU biti za nijansu svesniji s kim razgovaraju i o kome se radi. Marijan Rističević je Aleksandar Vučić”, zaključio je Aleksić.

Stojković: Vlast ne poštuje EU

Profesorka na Biološkom fakultetu i predstavnica Skupštine Srbije, Biljana Stojković, istakla je za Nova.rs da je izbor delegacije SNS za dijalog sa opozicijom, koju čine Marijan Rističević, Vladimir Orlić i Sandra Božić, pokazatelj da režim ne želi uopšte da se postigne dogovor o poštenim i fer izborima. Ona je rekla da je vlast izborom svojih predstavnika pokazala i kakav je njen odnos prema Evropskoj uniji.

Biljana Stojkovic Skupstina Slobodne Srbije
Biljana Stojković Foto:FoNet/Aleksandar Barda

„S obzirom na sastav delegacije Srpske napredne stranke, mi možemo da vidimo koliko oni žele ozbiljno da pristupe tom dijalogu. Jasno je kakav je njihov odnos prema razgovorima i na koji način se odnose prema opozicionim strankama, ali i prema delagatima iz Evropskog parlamenta. Potpuno je jasno da nemaju ozbiljnu nameru da bilo šta poprave, što se tiče izborinih uslova“, poručila je ona.

Veselinović: Ad hoc napadima skreću sa teme

Da delegacija koju je vlast poslala ukazuje da na to se pregovori ne shvataju ozbiljno, napominje i predstavnik pokreta Ne davimo Beograd, Dobrica Veselinović.

Dobrica Veselinović, gost, emisija Pregled dana
Dobrica Veselinović Foto: Newsmax Adria

On je za naš portal rekao da da to ukazuje da je  SNS svesna da bi u ozbiljnom razgovoru o situaciji u zemlji bilo jasno svim učesnicima da Srbija nije demokratska zemlja

S toga su sebi ostavili prostor da članovi i članice njihove delegacije mogu ad hoc napadima na ličnoj osnovi da usmere razgovor u suprotnom smeru od razloga zbog kojih se vodi dijalog.

Na to ukazuje dosadašnje ponašanje članova i članica njihove delegacije“, kazao je Veselinović.

Grbović: Sve zavisi od Evrope

Jedan od učesnika dijaloga, lider Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavle Grbović, ocenjujući prvi deo sastanka, rekao je da je protekao kao što je i predviđeno. Dodao je da će uspeh dijaloga zavisiti od odgovornosti vlasti koju ona, kako kaže, do sada nije pokazala i od motivacije poslanika iz EP. 

Pavle Grbovic Pokret slobodnih gradjana
Pavle Grbović Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Ona još uvek nije dovoljno vidljiva. Početni deo dijaloga je bio tačno predvidiv i tako se i odvijao, ništa suštinski nije rečeno, pogotovo od strane vlasti. Ali, je opozicija bila konsolidovana, sva izlaganja su išla u istom smeru, a to je da se oslobode mediji za malo drugačije mišljenje i da se prestane s pritiscima na glasače“, rekao je on za N1.

Kompletna opozicija je, dodaje, nastupila ozbiljno i odgovorno, što prema njegovoj oceni, ne može da se kaže za sve predstavnike vlasti.

„Dobro je što je dijalog zatvoren za javnost i drago mi je što građani nisu mogli da vide izlaganje pojedinih predstavnika vlasti. Ne želim da kontaminiram javni prostor time šta su oni govorili”, poručio je Grbović.

Samofalov: Ne živimo u iluziji da je SNS spremna na dogovor

Konstantin Samofalov iz Socijaldemokratske stranke izjavio je danas da je za njih važan međustranački dijalog koji se vodi uz posredovanje Evropskog parlamenta, jer su oni garant da će eventualni dogovori biti sprovedeni.

Konstantin Samofalov Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Dolazimo na ove sastanke u dobroj veri, ali ne živimo u iluziji da je Srpska napredna stranka spremna za ozbiljnije dogovore“, rekao je Samofalov u pauzi međustranačkog dijaloga, dodajući da su eventualno spremni za fasadne promene, preneo je Fonet.

Samofalov je rekao da smatraju da ove razgovore treba hitno nastaviti, jer je protrebno minimum šest meseci za primenu eventulanog dogovora pre predsedničkih i beogradskih i eventulano parlamentarnih izbora.

Uvodni deo dijaloga počeo je u 9 sati ujutru, susretom predstavnika EP, Tanje Fajon, Vladimira Bilčika i Knuta Flekenštajna sa predsednikom Skupštine Srbije, Ivicom Dačićem.

Nakon što je završen sastanak, u 10:30 je otvorena druga faza razgovora, na kojoj, u ime SNS, učestvuju poslanici Vladimir Orlić, Sandra Božić i Marijan Rističević.

Sastankom predsedava predsednik Skupštine Srbije i lider SPS, Ivica Dačića, a dijalogu prisustvuje i njegov stranački kolega Veljko Odalović.

Vučić: Dobrodošli su predlozi koji unapređuju izborne uslove

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je razgovarao o nastavku međustranačkog dijaloga sa posrednicima Evropskog parlamenta Tanjom Fajon, Vladimirom Bilčikom i bivšim poslanikom Knutom Flekenštajnom, koji su dosadašnji dijalog ocenili kao veoma konstruktivan i obavestili ga o budućim koracima.

„Vučić je istakao da su racionalni i pragmatični predlozi koji bi unapredili izborne uslove dobrodošli i da suština razgovora jeste da se čuju sugestije svih strana, bez uslovljavanja, kako bi se na adekvatan i konstruktivan način stvorila atmosfera poverenja uz ozbiljan i odgovoran pristup svih političkih aktera“, navodi se u saopštenju iz kabineta predsednika Srbije.

Posrednici u dijalogu su Tanja Fajon, Vladimir Bilčik i Knut Flekenštajn, a uz njih tu je i šef delegacije EU u Srbiji, Sem Fabrici.

Ispred grupacije Udružena opozicija Srbije, koju predvodi Narodna stranka, na dijalogu učestvuju Vuk Jeremić, Stefan Jovanović, Slobodan Samardžić, Lidija Martinović, Đorđe Vukadinović.

Pregovori vlasti i opozicije Pregovori vlasti i opozicije
Pregovori vlasti i opozicije Pregovori vlasti i opozicije
Pregovori vlasti i opozicije Pregovori vlasti i opozicije
Pregovori vlasti i opozicije Pregovori vlasti i opozicije

Stranku slobode i pravde, na sastanku predstavlja Ljuban Panić koji će govoriti u okviru sesija koja se odnosi na stanje medija, dok Incijativu Ne davimo Beograd na pregovorima predstavlja profesor sa Fakulteta političkih nauka, Đorđe Pavićević.

Ispred Nove stranke, na sastaku je bio Aris Movsesijan, a u ime Saveza vojvođanskih Mađara na dijalogu je govorila Elivra Kovač.
Zajedno za Srbiju delegirao je predsednika te partije Nebojšu Zelenovića kao svog predstavnika, a isto je učinila i DS sa svojim liderom, Zoranom Lutovcem.

Pročitajte još...

Na sastanku je učestvovao i bivši predsednik Srbije, Boris Tadić, predsednik PSG, Pavle Grbović, lideri pokreta DJB i Dveri, Saša Radulović i Boško Obradović, kao i narodni poslanik Muamer Zukorilić, predsednik LSV, Nenad Čanak i bivši ministar i predsednik Socijaldemokratske partije, Rasim Ljajić.

Podsetimo, ranije jutros predstavnici Evropskog pralamenta su se u vili Mir sastali sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

BONUS VIDEO Vučić: Odoh ja sam Viktorom na jedno lepo mesto

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare