Olena Zelenska i Tamara Vučić Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Supruga predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, Olena Zelenski već dva dana boravi u Srbiji. Dok sa suprugom predsednika Srbije, Tamarom Vučić, obilazi kulturne znamenitosti u Beogradu, prorežimski mediji o tome praktično ne izveštavaju, te je ova poseta gospođe Zelenski Beogradu ostala ispod radara za mnoge.

Više je nego neobično što mediji bliski vlastima već dva dana ignorišu da je Olena Zelenska u Srbiji i da se tom prilikom u više navrata susrela sa Tamarom Vučić, suprugom predsednika Srbije, imajući u vidu da veoma predano izveštavaju o svim posetama stranih državnika.

Ovoga puta pojedini mediji, prema informacijama portala Nova, dobili su nalog iz vrha vlasti da uopšte ne izveštavaju o zajedničkim aktivnostima Olene Zelenski i Tamare Vučić (onako kako bi to inače radili u ovakvim slučajevima).

Olena Zelenska i Tamara Vučić Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

A aktivnosti je bilo dosta za ova dva dana.

Od otvaranja ukrajinskog kutka u Biblioteci grada Beograda, obilaska Kalemegdana, potpisivanja memoranduma o saradnji Univerziteta u Beogradu i Kijevu, zajedničkog učešća na konferenciji o mentalnom zdravlju u Palati Srbije do tet a tet sastanka.

Olena Zelenska i Tamara Vučić Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Zbog čega o svemu tome nema ni slovo u prorežimskim medijima?

Spoljnopolitički novinar Boško Jakšić kaže da je vlast procenila da bi izveštavanje o tome imalo više štete nego koristi za režim.

“Vlast nije zainteresovana da se čuje da povlače poteze koji su u toj javnosti nepopularni. To je proruski orjentisana javnost, koja bi se pitala “šta se supruga Vučića viđa sa suprugom Zelenski” to bi imalo više negativan odjekt. A Vučić je dobro procenio, jer on sve to prati. Tako da je dat mig prorežimskim medijima da to ne prenose”, objašnjava Jakšić.

Boško Jakšić Foto:Zoran Mrdja/Fonet

Pored toga što je interesantna tišina o zvaničnoj poseti Olene Zelenski, zanimljiva je i njena poseta, imajući u vidu da je pre samo pet dana bio kineski premijer Si Đinping, ali i da Srbija od početka rata u Ukrajini ne uvodi sankcije Rusiji, kao i to da su se predsednik Zelenski i Vučić susretali tokom dve godine rata samo na međunarodnim konferencijama.

PROČITAJTE JOŠ:

“Poseta je poruka. Poruka balansiranja Srbije i odgovro na optužbe da je Srbija proruska. Sve ono što radi suprug (Aleksandar Vučić), supruga (Tamara Vučić) ima druge poteze, tako da je porodična manufaktura rasporedila zadatke i sada balansira između Moskve i Kijeva”, kaže Jakšić

Zajedno sa Olenom Zelenski u Beograd je došao i ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitri Kuleb. On se u 12 časova susreo sa predsednikom Vučićem u Vili Mir, pre toga održao je sastanak sa predsednikom Vlade Milošem Vučevićem, dok ga u 14 časova očekuje razgovor sa predsednicom Narodne skupštine Anom Brnabić. O čemu takođe prorežimski mediji nisu izvestili.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare