Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Pokret Ne davimo Beograd osudio je izjave Aleksandra Šapića koji, kako se navodi u saopštenju, vređa građane lošijeg materijalnog statusa, nazivajući nisku naplatu karata GSP-a sramotnom. "Nisu građani krivi što je cena karte za javni prevoz visoka i što nemaju dovoljno novca da je plate. Podsećamo da su cene karata u Beogradu među najvećima u Evropi, kada se uporede sa prosečnom platom građana", kažu iz pokreta.

„Građani ne izbegavaju plaćanje karte iz besa, već zato što su osiromašeni i gradonačelnik bi to trebalo da zna, ali je očigledno izgubio kontakt sa realnošću i problemima sugrađana. Pitam se kada se on poslednji put vozio autobusom. S obzirom na primanja koja ima većina građana cena javnog prevoza je jako skupa“, izjavio je Zoran Bukvić, koordinator grupe za saobraćaj pokreta Ne davimo Beograd.

Na naplatu karata utiču i činjenice da je ona predata privatnom preduzeću, kao i da su mnoge linije u rukama privatnih prevoznika. Takođe, da se ovim javnim preduzećem upravlja domaćinski, a ne da služi za izvlačenje javnog novca u privatne i partijske džepove, građani bi bili spremniji da plate kartu jer bi znali da ulažu u nešto svoje.

Pokret Ne davimo Beograd predlaže i da se uvede besplatan javni prevoz ugroženim društvenim grupama, srednjoškolcima, studentima i penzionerima.

Naplata karata nije najvažniji problem GSP-a, tvrde u saopštenju, a kako bi se ovo javno preduzeće vratilo na noge, pokret Ne davimo Beograd predlaže uplatu novca za prevoz direktno od poslodavaca ka gradskom budžetu, namenjeno za funkcionisanje gradskog prevoza; vraćanje naplate karata i poslova redovnog održavanja vozila GSP-u da bi se postigle uštede; vraćanje linija GSP-u koje su prethodnih godina predate privatnim prevoznicima, podizanje nivoa zaštite radnih prava i sigurnosti zaposlenja svih radnika i radnica u sistemu javnog gradskog prevoza, bilo da rade u GSP-u ili kod privatnih prevoznika i povećanje broja vozila javnog prevoza na ulicama i veći broj linija koje povezuju periferiju i centar grada

Podsećaju da se vozilima javnog prevoza obavi 50 odsto putovanja u prestonici, i dodaju da je dobar javni prevoz jedan od vidova borbe protiv gradskih gužvi.

BONUS VIDEO Javni prevoz u Beogradu – pojedina vozila toliko stara da je nemoguće fabrički ugraditi klimu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare