Foto: Printscreen/TV PRVA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u emisiji "Prva tema" na TV Prva da do aprila 2022, kada će biti održani predsednički i parlamentarni izbori, Srbija neće priznati Kosovo, a posle toga narod je taj koji odlučuje.

„Mi imamo mnogo važnih pitanja. Ali, do aprila 2022. godine, kada su izbori i za predsednika i za parlament, to se neće dogoditi, a posle toga je narod taj koji odlučuje“, naveo je predsednik Srbije.

Reagujući na tu Vučićevu ocenu, profesor političkih nauka i nekadašnji ambasador u Berlinu Ivo Visković rekao je da priznanja Kosova „u dogledno vreme sigurno neće biti“, ali da u politici nikada ne treba reći „ne“. I kopredsedavajući Igmanske inicijative Milan Antonijević smatra da „u kratkoj budućnosti“ priznanja Kosova sigurno neće biti.

O Dejtonskom sporazumu

Govoreći o Dejtonskom sporazumu i BiH, Vučić je rekao da se o uređenju države pitaju tri konstitutivna narodna i dva entiteta.

„O tome će odlučivati tri konstitutivna naroda. Mora da postoji konsenzus, nikako preglasavanje. Priče o funkcionalnoj državi su priče o smanjenju ovlašćenja Republike Srpske. Suštinski je da se Republici Srpskoj oduzmu značajna ovlašćenja“, rekao je Vučić.

Profesor Ivo Visković smatra da je potrebna promena Dejtonskog sporazuma, jer BIH ne funkcioniše kao država, a slično mišljenje je imao i direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević.

Foto: Printscreen/TV PRVA

„U pravu su i gospodin Visković i Antonijević kada kažu da postoje problemi u funkcionisanju Bosne i Hercegovine, ali kada postaviš konkretno pitanje, nećete dobiti konkretan odgovor“, rekao je Vučić.

On je naveo da postoje pokušaji da se otmu nadležnosti Republici Srpskoj, da ona ostane bez funkcija i razloga za postojanje. Kako je naveo, njegovo pitanje za sve koji se time igraju na nivou sveta, a pitao je to i Angelu Merkel bar tri puta.

„Pitao sam je direktno – a šta to znači, znam da je to eufemizam za oduzimanje nadležnosti Republici Sprskoj“, rekao je on.

„Suština je da se RS oduzmu dodatna ovlašćenja, kako bi BiH bila funkcionalna država. Da nema entitetska ovlašćenja, koja je dobila u Dejtonu i za koji se srpski narod izborio“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da je jasno da se teži ukidanju Republike Srpske, a naveo je i da postoji plan SDA da u teritoriju grada Sarajeva uvedu i Pale i okolinu grada koja pripada Republici Srpskoj.

„To znači da više ne bi postojalo kompletno Istočno Sarajevo, Lakovica, Pale i druge srpske opštine. I to je javno zalaganje najveće partije u BiH“, rekao je predsednik  Srbije.

Vučić je izjavio da poštuje teritorijalni integritet BiH, te da se trudio i dao sve od sebe da ne odgovori na desetine uvreda, kleveta, od toga kako je snajperom gađao i ubijao u Sarajevu, ćutao i uvek pružao ruku, jer misli da BiH treba da budu najbolji.

„Sa druge strane, ja ne mislim da je pozicija Bošnjaka lagodna. Oni su na teritoriji BiH jedini koji su stradali više od Srba. Moramo da pokažemo pijetet prema žrtvama. Hteli smo da gradimo najbolje odnose, kroz razmenu, gradnju pruga, puteva… Tu primedbu da ne pominjem suverenitet iznosi Bakir Izetbegović. Nemam problem da govorim o njemu. Taj suverenitet je kad je reč o BiH podeljen na dva entiteta, kao i odnos centralne vlasti i dva entiteta. Nikakvih zlih namera nije bilo“, rekao je Vučić.

Ivo Visković je ponovio da se u Srbiji kod delova intelektualne elite iznosi stav da se Srbiji mora omogućiti kompenzacija za Kosovo kroz Republiku Srpsku, što je opasno.

„Pogledajte samo sajt Nove srpske političke misli. Pojavljuju se ljudi. Nisam rekao da je to vladajući stav, nego da unutar elite, koja ima uticaj na javno mnjenje, ta ideja postoji“, naveo je on.

Antonijević je naveo da su on i Visković zbog potpisane izjave Igmanske inicijative napadani, a da nisu jedini.

Vučić je rekao da su navodi Viskovića tačni.

Vučić je rekao da je Srbija vojno neutralna te da misli da je to najbolja opcija. Upitan da li će Srbija ući u NATO on je rekao da neće.

O poseti Lavrova BiH

Razlog za odbijanje dva predstavnika Predsedništva BiH da učestvuju na sastanku sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom je unutrašnjo- političke prirode, ocenio je Vučić, dodajući da su neki dočekali priliku da poprave svoj rejting kod građana pokazujući mišiće gostu.

Dodoa je da nije njegovo da brani Milorada Dodika, koji je dovoljno u politici da to sam radi, ali postoje neprincipijelnosti kod drugih članova Predsedništva.

On je podsetio da su tog dana dva člana Predsedništva BiH Lavrovu zamerili što je pohvalio vojnu neutralnost BiH, a onda je Džaferović kazao da je BiH na putu u NATO.

„To nije politika BiH. Ti ne poštuješ politiku BiH. Radi se o ličnim stavovima Džaferovića iomšića, ali nije stav BiH. Zašto ne dozvolite i Dodiku da ima svoj stav „,  naglasio je on.

Profesor Ivo Visković kazao je da on ne bi učinio to što su dva člana Predsedništva BiH uradila, odbivši sastanak sa Lavrovom.  Ali, kako je istakao,  Dodik provocira svesno.

„Ne možete biti član Predsedništva, a ne poštovati zastavu te države. Nema logike da ste funkcioner i predsedavajući zemlje koju ne priznajete“, konstatovao je on.

Izrazivši žaljenje zbog sitnih provokacija, Milan Antonijević je ukazao da 25 godina posle Drugog svetskog rata nije razgovarano o stvarima koje su se dogodile tokom rata.

Foto: Printscreen/TV PRVA

„Prošlo je toliko godina i još uvek razgovaramo o sitnim stvarima. Gubimo vreme na te stvari, dok se neke mnogo značajnije dešavaju“, rekao je on, dodajući da je za to vreme Eevropa otišla mnogo napred.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare