Foto:FoNet/Božana Pavlica

Opozicija ima najveće šanse za uspeh u Beogradu, u kojem je SNS slabiji za bar 10 odsto u odnosu na ostatak Srbije, kaže za Nova.rs Đorđe Vukadinović, urednik Nove srpske političke misli. To pokazuje istraživanje NSPM, po kome opstanak vlasti oko Srpske napredne stranke u Beogradu podržava 39,2 odsto građana, dok se 37,2 odsto zalaže za promene.

Istraživanje Nove srpske političke misli rađeno je početkom aprila, na uzorku od 900 ispitanika, a Vukadinović navodi da je reč o telefonskom istraživanju koje je uvek pomalo “nagnuto” populaciji koja glasa za vlast.

On za Nova.rs kaže da rezultati pokazuju da je opozicija u Beogradu najbliža uspehu, gde je razlika između vlasti i opozicionih stranaka najmanja.

“Kada kažem vlast, mislim na stranke vladajuće koaliciji. U zavisnosti od pitanja ta razlika varira između dva i osam odsto u korist vlasti”, navodi Vukadinović.

Tako, na pitanje da li ste za to da u Beogradu ostane sadašnja vlast i koalicija oko SNS, 39,2 dosto ispitanika je reklo da je bolje da se vlast u prestonici ne menja, dok je 37,2 odsto građana za to da dođe do promene. Ostali su neopredeljeni ili uzdržani.

O spomeniku Stefanu Nemanji pozitivno misli 45,9 odsto ispitanika

Sa druge strane, na pitanje da li ste zadovoljni kako se Beograd razvija u poslednje četiri godine, 47,6 odsto ispitanika izjasnilo se da je zadovoljno,  40 procenata je reklo da nije, a oko 12 odsto anketiranih je bilo neopredeljeno.

Đorđe Vukadinović Foto:FoNet/Aleksandar Barda

Vukadinović kaže da kada je reč o pojedinačnim projektima vlasti – od izmeštanja železničke stanice preko rekonstrukcije Trga republike do izgradnje nacionalnog stadiona broj onih koji to podržavaju je značajno manji od onih koji se sa tim ne slažu.

“To protivljenje je najizraženije kod izgradnje gondole na Kalemegdanu i gradnje na vodoizvorištu u Makišu. Ta protivljenja idu i preko 50 odsto, a podrška tim projektima u najboljem slučaju dostiže 35 odsto. Interesantno je da o spomeniku Stefanu Nemanji pozitivno mišljenje ima 45,9 odsto ispitanika, a negativno 30 odsto”, navodi Vukadinović.

“SNS sa Šapićem može da se nada pobedi”

On kaže da ako izuzmemo negativnu medijsku situaciju, ono što najviše kvari sreću opoziciji jeste rascepkanost i međusobno trvenje, kao i kategorija birača koja se izjašanjava da je “za opoziciju, ali ne zna za koga”, za koje je neizvesno da li će se pojaviti na biralištima. Takvih je u Beogradu, prema istraživanju NSPM, čak 16 odsto.

“Rezulat opozicije zavisi od broja onih koji su protiv vlasti i njenih projekata i od toga koliko će njih izaći na birališta, da li će se njihovi glasovi rasuti ili će otići u apstitenciju. Svaki rasuti glas i svaki apstinent direktno diže SNS”, ocenjuje Vukadinović.

Kako kaže, istraživanje je pokazalo da SNS u Beogradu ima znatno ispod 40 odsto, SPS stoji vrlo loše, ali da adut vlasti može da bude Aleksandar Šapić.

“Ono što donekle može da kompenzuje slab rezultat vlasti u Beogradu je Šapić i sa njim bi oni mogli da se nadaju pobedi. Međutim, pitanje je kako će Šapićevi birači reagovati, jer je pre četiri godine glasove ipak dobio kao protivnik vlasti”, dodaje Vukadinović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar