Aleksandar Vučić i Aleksandar Šapić Foto: TANJUG/ INSTAGRAM "BUDUCNOSTSRBIJEAV"

Aleksandar Šapić podržaće predsedničku kandidaturu Aleksandra Vučića. Očekivana odluka lidera SPAS, ali ne i tačka na, sad je već sasvim jasno, dogovor dva Aleksandra koji je prethodio ulasku dugogodišnjeg predsednika opštine Novi Beograd u Vladu i vlast. Izvesno je da su ručkovi u restoranima i razgovori na terasi zgrade Predsedništva Srbije urodili plodom, pa sa jedne strane imamo apsolutnu podršku Vučiću, a sa druge ministarsko mesto, opštinu Novi Beograd, najverovatnije mesto gradonačelnika i finansiranje Šapićevog Vaterpolo kluba "Novi Beograd". Mada ne javno...

 

Predsednik Srpskog patriotskog saveza (SPAS) Aleksandar Šapić učestvovao je u jučerašnjem međustranačkom dijalogu bez posredovanja evroparlamentaraca, na kojem je bio i Vučić.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Po završetku sastanka, nakon što je pohvalio atmosferu i opuštenost razgovora, na pitanje da li će na predstojećim predsedničkim izborima podržati kandidaturu Aleksandra Vučića, Šapić je rekao:

„Mi danas jako dobro sarađujemo, zajedno smo na nacionalnom nivou u koaliciji, ukoliko predsednik Vučić bude odlučio da se kandiduje ne postoji nijedan razlog da ga ne podržim“.

Ili, možda, postoji nekoliko razloga.

Ono što se Šapiću mora priznati, to je da njegove izjave, ponekad i šture, daju makar pola odgovora i obično nisu lažne.

Ministarstvo, opština, grad…

Tako je uoči formiranja Vlade rekao da nije na njemu da odluči da li će biti pozvan među ministre, već je to na Vučiću. Rekao je, međutim, da on sebe ne vidi na mestu ministra, već da najviše znanja, iskustva i rezultata ima u oblasti lokalne politike, pa veruje da bi najviše mogao da pruži kao gradonačelnik Beograda. Nije postao ministar, ali je Ratko Dmitrović ispred  SPAS-a postavljen na čelo novoformiranog Ministarstva za brigu o porodici i demografiju. Šapiću je ostala opština Novi Beograd.

Foto: TANJUG/ INSTAGRAM BUDUCNOSTSRBIJEAV

Već tada, nakon formiranja Vlade, a u skladu sa njegovim otvorenim izjavama da bi najviše mogao da pruži kao gradonačelnik Beograda, u nezvaničnim krugovima bliskim vlasti, o čemu je pisala Nova.rs, govorilo se da je upravo to deo dogovora Vučića i Šapića – da predsednik opštine Novi Beograd na gradskim izborima sledeće godine bude kandidat za gradonačelnika, a da SNS podrži ovu kandidaturu.

S obzirom na pristojan rejting koji Šapić ima u Beogradu i sasvim suprotno, razočaravajuću podršku Beograđana Goranu Vesiću – više nego logična kombinacija.

Do para za klub ličnim kontaktima 

Sledeća stavka iz dogovora Šapića i Vučića, jeste vaterpolo, sport iz kojeg je Šapić potekao i u koji danas mnogo ulaže.

S obzirom na velika ulaganja u Vaterpolo klub Novi Beograd prethodnih meseci, a naročito nakon formiranja Vlade, Šapiću je često postavljano ovo pitanje – da li je to rezultat dogovora sa Vučićem.

vaterpolo lopta
Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

„U moje slobodno vreme ne idem u lov, ne idem po kafanama, ne pravim čunga lunga žurke… Provodim ga na bazenu, i uživam u tome (…) Dok sam živ pomagaću moj sport. Sigurno da je danas moja pozicija povoljnija, jer sam deo vladajuće većine, ljudi mi danas drugačije prilaze. Zašto će danas neko da pomogne Vaterpolo klub Novi Beograd, a nije šest godina – nije pitanje za mene, već za njih“, poručio je Šapić, ističući da u taj klub dosad nije uložen ni dinar javnog novca.

Šapić je klub osnovao 2015. godine sa svojim prijateljima, ali je istakao da od tada nije dobio podršku nijednog državnog organa, pa čak ni opštine na čijem je čelu, jer za to nije imala novca. Klub se održava i dovodi igrače, kako je rekao, zahvaljujući njegovim ličnim kontaktima…

Da li u te kontakte spadaju i oni  sa predsednikom Srbije nije jasno, ali je sam Šapić u nekoliko navrata rekao da „njihov odnos, što baš nije čest slučaj u ovom poslu, počinje da dobija i jasne obrise prijateljstva“.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare