Ivan Manić Foto: Nova

Kandidat za gradonačelnika Valjeva ispred koalicione liste "sVAnuće" Ivan Manić, u prvom intervjuu nakon završenih lokalnih izbora u tom gradu, govori o rezultatima koje je njegova lista zabeležila, da li su zadovoljni ili razočarani postignutim. Govorio je i o tome kako je protekao izborni dan, ali i kako će opozicija u Valjevu nastupati nakon konstituisanja lokalnih organa.

Opozicija u Valjevu osvojila je 32 odsto, kako ste Vi, zadovoljni tim rezultatom?

U mandatima to je 33 odsto, odnosno 17 od 51 odbornika u gradskoj skupštini. Taj broj mandata opozicionih odbornika u Valjevu nije viđen za poslednjih 10 godina, a pojedinačno gledano, rezultat koalicije sVAnuće – Ujedinjeno Valjevo može najbolji je u Srbiji. Ukupno 12.500 građana Valjeva ukazalo je poverenje našoj listi i mi smo zahvalni na tome i obavezni prema njihovoj volji. Činjenica jeste da je taj broj za par hiljada glasova manji nego rezultat koji su koalicija Srbija protiv nasilja i NADA ostvarili na decembarskim izborima u Valjevu, ali je direktna posledica slabe izlaznosti. U okolnostima konstantnog pritiska od strane vlasti i kontradiktornih poruka koje su opozicioni prvaci slali tokom cele kampanje, ne možemo ni u kom slučaju biti nezadovoljni. Naročito smo ponosni na kampanju sVAnuća tokom koje smo dobili potvrdu da takva nije maltene nikada viđena u Valjevu. Čestitanja dolaze i nakon izbora i od strane građana koji su podržali našu listu, pa čak i od krugova bliskih vlastima. Naš cilj je bio osvajanje vlasti kako bi u Valjevo nakon toliko godina doneli slobodu od kriminalnog režima Srpske napredne stranke, a ovaj rezultat vidimo kao dobru polaznu osnovu za dalji rad.

Ivan Manić Foto: Promo

Velika pažnja javnosti bila je usmerena ka Valjevu, opozicija je bila ujedinjena, imali ste dobru zastupljenost u medijima, posmatrano iz tog ugla, može li se reći da je zabeleženi rezultat ispod očekivanog?

Ne. Želje su jedno, a realnost sasvim drugo. Naše projekcije su jasno ukazivale, a neki pripadnici vladajuće koalicije to čak i eksplicitno priznali – da je izlaznost 2. juna bila na nivou one iz decembra, pa čak i nešto niža, Valjevo bi slavilo smenu ove nakaradne vlasti. Iako to možda ne deluje tako, matematički model se pokazao veoma pouzdanim – izlaznost veća od 61 procenat i SNS ne bi mogao da formira vlast u Valjevu. To su činjenice koje su i njima jasne. Do 2. juna, valjevski parlament imao je samo dva odbornika opozicije – danas 17 samo u koaliciji sVAnuće. Politički potencijal koji to nosi sa sobom je veliki i zapravo dodatno obavezuje na rad i potvrdu političkih ideja iznesenih u našoj platformi. Jedna trećina odbornika iz naših redova sada ima pravo zakazivanja vanrednih sednica skupštine, podnošenja različitih inicijativa i predloga, u mogućnosti je čak i da predloži svoje kandidate za gradonačelnika i predsednika skupštine. Čak i ujedinjena i medijski dobro zastupljena opozicija u Beogradu ili Novom Sadu nije uspela da ostvari rezultat koalicije sVAnuće – UVM. Nismo prezadovoljni, ali daleko od toga da smo nezadovoljni. I zahvalni smo za podršku.

Izlaznost u Valjevu bila je 50,60 odsto, a bojkota u tom gradu nije bilo. Zbog čega građani u većem broju nisu bili zainteresovani da izađu na glasanje, posle četiri godine?

Prvo, interes građana za lokalne izbore je u principu uvek mali. Velike vođe koje obrađuju velike teme u velikim gradovima su jedino što dobija kakvu-takvu zastupljenost u medijima. Građani ne shvataju da su lokalne teme ono što bi za njih trebalo da bude od primarnog značaja. Drugo, kontradiktorne i konfliktne poruke opozicionih lidera sa republičkog nivoa donele su dodatnu zbunjenost. Ko, gde, koga i zašto glasa postala su pitanja na koje najveći broj glasača nisu mogli da daju jasan odgovor. I ne krivim ih. Treće i najvažnije, vere u demokratiju u Srbiji nema. „Bolest na konju dođe, ali na pužu ode“, kažu stari ljudi. Ozdravljenje društvenog i političkog života u Srbiji pa i u Valjevu, nakon 12 godina čeličnog stiska organizovane kriminalne hobotnice SNS-a, zahteva dugotrajan oporavak i rehabilitaciju. Svih 17 odbornika sVAnuća sada zato ima zadatak da glasačima, svojim komšijama, prijateljima i porodici, ali i sugrađanima koji svoj glas trenutno daju koaliciji 11 stranaka okupljenih oko SNS-a, najgoroj od svih vlasti u istoriji Valjeva, primerom pokažu šta znači boriti se za svoj grad. Direktan rad sa građanima, obilazak gradskih, a naročito seoskih područja, zastupanje naših sugrađana, beskompromisna borba za zaštitu njihovih interesa i prava, nepokolebljiva vera u svrhu zastupničke demokratije, hrabrost u pružanju otpora kriminalnoj, korumpiranoj i bahatoj vlasti – samo su neki od načina da se uostalom ta vlast i zasluži.

PROČITAJTE JOŠ:

Videli smo u Novom Sadu i Beogradu kol centre, brojne nepravilnosti, da li ste se Vi u Valjevu susreli sa tim?

Videli smo najezdu automobila sa šabačkim, lozničkim i drugim tablicama. Mašinerija plaćena novcem građana Srbije ponovo je pokrenuta kako bi inženjeringom osigurala da veliki vođa bude zadovoljan. Da se potpuno razumemo, moja vizura je i pre izbora bila takva da je ovaj izborni proces imao za cilj konsolidaciju redova opozicionih organizacija i pripremu terena za dalji rad koji bi na sledećim lokalnim izborima doneo slobodu Valjevu. Pa hajte da to malo analiziramo. Lokalne stranačke organizacije su nakon ovih dva i po meseca rada u kampanji nesumnjivo jače. Zainteresovani građani, pojedinci, ali i grupe, neprestano se javljaju da daju svoj doprinos. Kampanja sVAnuća, koja je koštala 30 puta manje novca od naprednjačke, valorizovana je kroz 17 mandata, naspram 30 SNS-a. Sada sledi mukotrpan rad. Ali budite uvereni, i vlastima je jasno da im se kraj bliži. Naročito zato što na sledeće lokalne izbore svakako nećemo čekati četiri godine.

Očekuje Vas konstituisanje Skupštine, da li će celokupna opozicija nastupati kao jedinstvena odbornička grupa?

Uzimajući u obzir rokove i približavanje sezone godišnjih odmora, bojim se da se to neće tako brzo desiti. Ono što je nepobitna činjenica je da građani koji su poverili svoj glas sVAnuću i meni kao kandidatu za gradonačelnika jasno naglašavaju – ostanite ujedinjeni. I sama kampanja sVAnuća, kojoj se eto stalno vraćam, približila nas je sve međusobno. Veliki je rad, trud i zalaganje u nju uložen. Veliki je optimizam sa kojim smo svakoga dana prilazili sugrađanima. Naša je obaveza i dužnost da sada taj optimizam i jedinstvo usmerimo za dobrobit onih kojima smo dužni – građanima, Valjevkama i Valjevcima. Ujedinjenje svih građana Valjeva, bez obzira na njihovu političku pripadnost, cilj je par excellence. Želimo grad kakav je nekada bio – onaj u koji se dolazi i ostaje.

Valjevo

Nakon četiri godine opozicija se vraća u lokalni parliament, šta građani mogu da očekuju?

Ujedinićemo Valjevo na zdravim osnovama, insistirati da se o Valjevu odlučuje u Valjevu, zahtevati odgovornost, zakonitost i javnost u radu i štititi interese i potrebe Valjevki i Valjevaca. Njihove muke, problemi, pitanja i molbe neće sada dolaziti samo na stolove i u fioke bahatih lokalnih moćnika. Građane sada ima ko dodatno da štiti. Radićemo na promovisanju onih lokalnih rešenja koja su od važnosti za stanovnike Valjeva, a naročito potpuno zapostavljenih valjevskih sela. Borićemo se za zaštitu naše predivne okoline, rešenja za smanjenje katastrofalne zagađenosti vazduha, saobraćajnog haosa, privrednog i ekonomskog siromaštva. Jednom rečju – volećemo Valjevo onako kako ga odavno niko nije voleo.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare