Ivica Dacic SPS Socijalisticka partija Srbije
Ivica Dačić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

"Mi smo se jasno opredelili da sa SNS imamo zajedničkog predsedničkog kandidata, razume se, ako se Aleksandar Vučić bude ponovo kandidovao. Priče o utapanju SPS slušam 20 godina - te progutaće nas radikali, pa će i demokrate da nas usisaju, a SNS nas usisava evo već skoro deceniju. I šta se desilo? SPS je ubedljivo druga po snazi partija u Srbiji", rekao je u razgovoru za “Novu” predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

Tokom godišnje konferencije predsednika Skupštine Ivice Dačića, dnevni list “Nova” dobio je priliku da postavi nekoliko pitanja predsedniku Socijalističke partije Srbije i bivšem ministru unutrašnjih i spoljnih poslova.

Kratak sastanak u holu Skupštine iskoristili smo kako bismo pitali šefa srpskog parlamenta o planovima njegove stranke za predstojeće izbore, ali i o referendumu koji sledi odmah posle praznika.

Foto:Vesna Lalić

Deo opozicije smatra da je predstojeći referendum nelegalan i da ne bi trebalo izaći na njega. Kako tumačite to? Da li je referendum mogao da se odloži do formiranja novog saziva Skupštine?

– Taj deo opozicije u stvari traži da se ništa ne radi, da se sve beskrajno odlaže i da nijedan posao ne bude završen. Imali su silne godine dok su bili na vlasti da promene ovaj deo Ustava i prstom nisu mrdnuli, iako su to tražili i Venecijanska komisija i Evropska unija, još otkad je Ustav donet 2006. Njih ne interesuju ni Ustav ni pravosuđe, jer da ih zanima, znali bi da je samo u poslednjih godinu dana Skupština organizovala najširu javnu raspravu koju možete da zamislite. Imali smo 11 javnih slušanja, učestvovali su sudije, tužioci, profesori univerziteta, advokati, nevladin sektor, međunarodne organizacije, dva puta smo rešenja slali na mišljenje Venecijanskoj komisiji i dobili pozitivne ocene. Šta je još trebalo da uradimo da bi gospoda rekla da je bilo javne rasprave? Prosto, njih to nije zanimalo, spavali su dok se sprovodi jedna velika reforma, od ogromnog značaja i za pravosuđe i za građane. A zanima ih sad kad je ceo proces na samom kraju, zato što misle da nekakva antikampanja može da im poveća rejting pred izbore. Pritom, šire najobičnije laži, da se Ustav menja zbog Kosova, zbog vakcinacije, zbog „Rio Tinta“. Referendum je legitiman, ceo proces bio je potpuno transparentan i demokratski, o njemu su svoju reč dali svi koji su pozvani da nešto kažu. Zahvaljujući tome imaćemo veću nezavisnost pravosuđa, to će biti u korist građana, u korist naših evropskih integracija.

Hoće li SPS definitivno podržati kandidaturu Aleksandra Vučića za predsednika? On sam govori da još nije odlučio da li će kandidovati. Šta ako odustane od kandidature?

– Mi smo se jasno opredelili da sa SNS imamo zajedničkog predsedničkog kandidata, razume se, ako se Aleksandar Vučić bude ponovo kandidovao. To je logična i principijelna odluka, jer Vučić osim što ima izuzetno ubedljivu podršku kod građana, svakako je i čovek koji personifikuje našu zajedničku politiku i sprovodi je na najbolji način. Mi smo ga podržali i 2017. godine i to je bila odlična odluka. O načinu na koji ćemo da nastupimo na parlamentarnim izborima i u Beogradu, nastavićemo razgovore odmah posle praznika, pa ćemo odluke da donesemo na vreme. I mi i SNS tome prilazimo veoma ozbiljno, u stalnoj smo komunikaciji i pre svega uzimamo u obzir raspoloženje građana i tražimo način na koji ćemo najbolje da odgovorimo njihovim zahtevima.

Hoćete li biti na zajedničkoj listi?

– Ima argumenata i za zajedničku listu, ali i za naš odvojeni nastup. Kažem, to ćemo još da procenimo, ali najvažniji za nas je konačni efekat, a to će biti da sa što većim poverenjem na izborima nastavimo politiku koju smo vodili do sada, jer ta zajednička politika ima ogromno poverenje građana. Nama ta poruka znači da treba da nastavimo ovo što radimo. Mi moramo da odgovorimo na taj zahtev građana, a naš je posao da nađemo najbolji način da se to ostvari i mi ćemo da ga pronađemo, kao i svaki put do sada.

Foto:Nemanja Jovanović

Nedavno je vaš partijski kolega Goran Trivan rekao da je protiv te zajedničke liste i da SPS preti da ga proguta SNS. Kako vi to ne vidite?

– Te priče o utapanju SPS slušam 20 godina, te progutaće nas radikali, pa će i demokrate da nas usisaju, a SNS nas usisava evo već skoro deceniju. I šta se desilo? SPS, ubedljivo druga po snazi partija u Srbiji, ima verno glasačko telo i stalno raste. A gde su ti ostali koji su nas progutali? Trivan ima pravo na svoje strahove, imao ih je i pre 20 i pre 15 godina, pa je prihvatao da bude gradski sekretar i ministar, a red je pre svega da dođe da pričamo o tome u okviru naše zajedničke partije, ako smatra da nam je još zajednička.

Pročitajte još...

A ne mislite li da SPS gubi identitet na taj način? Gde su tu leve ideje, socijalna pravda i briga o malom i običnom čoveku?

– Nemojte SPS da pričate o identitetu, jedinoj partiji na političkoj sceni koja od uvođenja višestranačja ima isto ime, istu ideologiju i program. Pokažite mi jednu partiju u Srbiji, pa i u regionu, koja ovoliko dugo i uporno drži antifašizam kao svoju glavnu ideju i bori se za nju svom snagom. Eto vam jedne „leve“ ideje koje su se mnogi, čak i na takozvanoj levici, odrekli i zaboravili, a SPS to ne pada na pamet.

Premijerka je izjavila da će Srbija plaćati odštetu „Rio Tintu“ ukoliko odustane od projekta “Jadar”. Kakav je vaš stav o tom projektu i kako vidite to što su neke od ključnih dozvola potpisali ministri iz redova SPS?

– Ovo je ogroman projekat i ima strateški značaj za Srbiju, u to nema sumnje. O tome su analize pravili naši najugledniji stručnjaci i fakulteti. Srbija bi sa tim projektom napravila ogroman skok i tehnološki i ekonomski i razvojno, priključili bismo se krugu mnogo razvijenijih zemalja. Uslov za sve to je da eksploatacija litijuma ne naškodi prirodi i ljudima koji tamo žive i o tome se sada prave studije. Ništa nije završeno, mi ćemo pažljivo proceniti sve koristi i moguće štete i donećemo najbolju odluku. Procedura za to je vrlo zahtevna i dugo traje, što je dobro, jer odgovorno gledamo kako da iskoristimo ekonomske šanse, ali pre svega da budemo odgovorni prema životnoj sredini. Ono što se sigurno neće desiti je da donosimo odluke po tome šta kaže ulica i šta kažu neki novi, lažni borci za ekologiju. Isto kao ni Ustav i pravosuđe, njih ne zanimaju ni ekologija, ni Jadar ni Rađevina. To je obično lešinarenje na jednoj temi o kojoj ništa ne znaju, ali izgleda zgodno da se podigne pritisak pred referendum i pred izbore.

BONUS VIDEO: Ivica Dačić u raspravi sa Jadrankom Joksimović

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare