Foto:promo beoinfo

Možda Aleksandra Vučića ništa neće sprečiti u izgradnji beogradske gondole, kako je to rekla njegova savetnica Suzana Vasiljević. To može da se desi samo ukoliko se prekrši zakon. Jer ako se odgovorne institucije budu držale zakona i planskih dokumenata, gradnja gondole na Kalemegdanu ne bi smela da se dogodi. Takođe, ukoliko se ovaj projekat ponovo nađe na sudu, morao bi biti obustavljen. Jovan Rajić iz instituta RERI kaže da i dalje postoji mogućnost da vlast izgradi žičaru na tom prostoru, ali da bi to onda, kako kaže, bio “Divlji zapad i kriminal”.

Odluka Upravnog suda da poništi građevinsku dozvolu za pripremne radove na izgradnji gondole na Kalemegdanu ne ide u prilog Vučiću, koji se, kako je rekla njegova savetnica, raduje njenoj gradnji. Ona je izjavila i da niko u tome ne može da ga spreči.

„Niko ga neće sprečiti da i taj projekat završi. Znam čoveka“, navela je ranije Suzana Vasiljević.

Pa, ipak, već na prvom koraku, projekat kome se Vučić “raduje” je zapeo, ali malo je verovatno da će vlast od njega odustati.

Međutim, ni Zakoni, ni planski dokumenti ne idu u prilog gradnji godonle, a stručna javnost se izričito protivi realizaciji tog projekta.

Postupak koji je bio pred Upravnim sudom odnosio se samo na građevinsku dozvolu za pripremne radove, koja je imala svoje nedostatke. Investitor je u obavezi da pribavi saglasnost o proceni uticaja na životnu sredinu, odnosno da ispoštuje Zakon o uticaju na životnu sredinu, kao i Zakon o kulturnim dobrima.

Jovan Rajić, advokat instituta RERI koji je podneo tužbu protiv Ministarstva građevinarstva zbog izdate građevinske dozvole, navodi za Nova.rs da ta dozvola nije mogla da bude izdata po postojećim zakonskim osnovama.

Upitan da li postoji način da vlast izgura ovaj projekat, on kaže:

“Postoji, ali onda je to Divlji zapad i kriminal”.

Ne samo što je prilikom izdavanja građevinske dozvole za pripremene radove za beogradsku gondolu, vlast ignorisala zakon i nije pribavila saglasnost o proceni uticaja na životnu sredinu, niti se vodila Zakonom o kulturnim dobrima, zanemarila je i ključni Plan generalne regulacije grada Beograda, koji strogo zabranjuje gradnju žičare na Kalemgdanu.

U tom planu piše da se “zabranjuje postavljanje dalekovoda, žičanih sajli za alternativni prevoz i rekreaciju, naročito u području Beogradske tvrđave i u njenim širim vizurama i akvatorijalnim obuhvatima”.

Uprkos tome, iako nema zdrave logike, vlast je donela Plan detaljne regulacije za gondolu, iako je morala da se pridržava višeg planskog akta.

Rajić kaže i da postoji problem sa arheološkim nalazištem, za koje se pretpostavlja da na tom području postoji.

“Prvo morate da utvrdite šta se tu nalazi, da bi ste nešto mogli da gradite. Prvo moraju da se urade arheološka istraživanja, a oni su bez toga hteli tu da probadaju šipove. I kada bi krenuli da rade ta istraživanja, problem je što mi nemamo kapacitet da zaštitimo ta arheološka nalazišta na odgovarajući način. Zato se niko nije ni usuđivao da to uradi”, navodi on i dodaje da gde god da pipnete, kad je reč o ovom projektu, “sve je bušno”.

Na prostoru Kalemegdanske tvrđave inače se nalazi arheološko nalazište Antički Singidunum, a Zakon o kulturnim dobrima inače predviđa da “ako se u toku izvođenja građevinskih i drugih radova naiđe na arheološka nalazišta ili arheološke predmete, izvođač radova je dužan da odmah, bez odlaganja prekine radove i obavesti nadležni zavod za zaštitu spomenika kulture i da preduzme mere da se nalaz ne uništi i ne ošteti i da se sačuva na mestu i u položaju u kome je otkriven”.

Vlast se još nije oglasila povodom odluke Upravnog suda

O odluci Upravnog suda i poništenju građevinske dozvole, vlasti se do sada nisu oglasile. Rajić navodi da je Ministarstvo građevinarstva sada u obavezi da postupak vrati u stanje pre izdavanja građevinske dozvole i da odbije taj zahtev.

Gradnji gondole u Beogradu usprotivila se gotovo celokupna stručna javnost, odnosno više od dvadesetak strukovnih udruženja, naučnih instituta i obrazovnih katedri za očuvanje kulturnog nasleđa, koji su zahtevali da se projekat obustavi. Peticiju za to potpisalo je oko 14.000 građana.

Zbog neregularnosti u procesu planiranja izgradnje gondole Evropa Nostra Srbija je uputila apel Ministarstvu kulture i informisanja da pokrene proceduru za stavljanje van snage Plana detaljne regulacije, i donese privremenu meru za odlaganje svih radova na izgradnji gondole.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar