Foto:promo; medija centar beograd

Nakon što je Upravni sud doneo odluku da uvaži žalbu organizacije Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i poništi građevinsku dozvolu za gondolu na Kalemegdanu, pravnik RERI Jovan Rajić kaže da je ovo dobijena bitka, ali ne nužno i rat. Kako ističe u razgovoru za Nova.rs, iako na ovu odluku suda nema prava žalbe, treba biti spreman na sve, pa i na mogućnost da sutra osvane vest da je resorno ministarstvo pribavilo saglasnost o proceni uticaja na životnu sredinu, koja je prethodno nedostajala.

Da podsetimo, Upravni sud doneo je odluku da uvaži tužbu organizacije RERI i poništi građevinsku dozvolu Ministarstva građevinarstva koja je izdata za izvođenje pripremnih radova na Kalemegdanu za izgradnju gondole.

Ministarstvo je u obavezi da plati RERI-ju troškove upravnog spora u iznosu od 34.500 dinara, dok je odbijen zahtev grada Beograda za naknadu troškova spora.

Advokat RERI Jovan Rajić kaže da ovo jeste povod za slavlje, ali da ipak treba biti oprezan.

„Moglo bi se reći da smo dobili bitku, ali ne i rat. Odluka suda je u potpunosti u skladu sa zakonom. Da živimo u uređenoj zemlji, u kojoj je sudska vlast nezavisna, ne bi slavili ovako kako danas slavimo. Ova odluka jeste bila nezakonita, a pobedilo je ne samo pravo, već i zdrav razum“, rekao je Rajić za Nova.rs i dodao:

„Odluka je konačna. Ne postoji pravo žalbe. Sad se ceo predmet vraća nadležnom organu, koje je donelo odluku, faktički da je ponovi.  Sud je procenio da je pre izdavanja građevinske dozvole bilo neophodno obezbediti saglasnost o proceni uticaja na životnu sredinu. Sada je logično očekivati da odluka neće biti ista, čim je doneta ovakva presuda, međutim, u ovoj državi je sve moguće, pa i da sutra osvane vest da je nedostajuća saglasnost data, što bi opet bila nezakonita stvar. Mi u svakom slučaju nastavljamo s borbom, ako se ovako nešto desi i ako nastave sa ovom sumanutom idejom i ovim ludilom“.

Foto:promo beoinfo

Podsećanja radi, Ministarstvo građevinarstva je 1. aprila 2019. izdalo rešenje o građevinskoj dozvoli kojom se odobravaju pripremni radovi na Kalemegdanu, na kat. parceli 64/17, na području Beogradske tvrđave i arheološkog nalazišta “Antički Singidunum”.

Pripremni radovi uključuju i iskop zemlje i pobadanje betonskih šipova, a prethodno je na istoj parceli, bez izdate građevinske dozvole, posečeno drvo koje je predstavljalo simbol Kalemegdana.

Upravni sud je 23. aprila 2019. prvo doneo privremenu odluku kojom su obustavljeni pripremni radovi na Kalemegdanu, navodeći da je zahtev RERI-ja osnovan, te da bi izvršenjem rešenja o građevinskoj dozvoli bila naneta šteta širim interesima javnosti koja bi se teško mogla nadoknaditi. Nakon velikog protivljenja celokupne stručne javnosti i više od dvadesetak strukovnih udruženja, naučnih instituta i obrazovnih katedri za očuvanje kulturnog nasleđa, koji su zahtevali da se projekat obustavi, peticiju je potpisalo i oko 14.000 građana.

U periodu pred nama videćemo da li je odlukom Upravnog suda stavljena na ideju o gondoli jedna ili tri tačke.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare