Foto:Wikipedia/DennisHH

Suđenja bivšim liderima OVK u Hagu uticaće na već napete odnose Beograda i Prištine, ocenjuje se u komentaru londonskog dnevnika Gardijan.

Britanski list ocenjuje da bi početak dugo odlaganih sudskih postupaka mogao da ima značajan uticaj na Kosovo i na napete odnose Beograda i Prištine.

Tokom prošle nedelje Specijalni sud za zločine OVK naredio je hapšenje tri bivša, uticajna pripadnika terorističke Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Reč je o šefu udruženja veterana OVK Hisniju Gucatiju, njegovom zameniku Nasimu Haradinaju i Salihu Mustafi.

Oni su se pojavili pred sudijom u posebno pripremljenoj sudnici opremljenoj zaštitnim staklima, a Nasim Haradinaj se izjasnio da ne priznaje sud u Hagu.

„Ne priznajem ovaj sud i vaš rad. Prekršili ste svaki ljudski zakon i pravo na izražavanje. Sve i da me osudite na kaznu od 500.000 evra, ne možete promeniti ni moje ni mišljenje mojih ljudi o ovom sudu“, poručio je Haradinaj.

Za neke ratne zločine počinjene tokom sukoba na Kosovu 1998-1999. sudilo se u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju, takođe sa sedištem u Hagu, ali se tribunal tada fokusirao samo na suđenja Srbima.

Tek naknadno pojavili su se dokazi o umešanosti lidera OVK u zločine nad Srbima, podseća Gardijan i dodaje da je EU 2011. godine imenovala američkog tužioca Klinta Vilijamsona da vodi preliminarnu istragu, a njegova otkrića 2015. godine bila su povod da se osnuju nova, specijalizovana sudska veća za Kosovo.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar