Mustafa Salih sudjenje u Hagu, Hag
Foto: Printscreen

Pred "Specijalizovanim sudskim većem Kosova" sa sedištem u Hagu danas se pojavio Saljih Mustafa prvi optuženi za ratne zločine nad srpskim i nealbanskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji 1999 godine u improvizovanom zatvoru na imanju Zlaš.

Saljih Mustafa se prvi put pojavio pred sudskim većem gde mu je pročitana optužnica o krivici za ratne zločine nad civilnim nealbanskim stanovništvom koja su izvršena aprila 1999. za vreme rata u improvizovanom zatvoru Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Mustafa Salih sudjenje u Hagu, Hag
Foto: Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo Kosova

 

15.47 – Završena statusna sednica

15.45 – Mustafi je presedavajući sudija saopštio da do daljnjeg ostaje u pritvoru na osnovu pravila 72.

15.42 – Sudija je najavio što skorije održavanje statusne konferencije gde bi se razmenili dokumenti i informacije o dokazima koji će biti izneseni tokom sudskog postupka. Statusna konferencija je zakazana za naredni ponedeljak, posle čega bi trebalo da bude donesena odluka o obelodanjivanju dokaza.

Mustafa: Nemam primedbe na hapšenje

15.41 – Mustafa je pred sudskim većem rekao da nema nikave primedbe na procedure hapšenja i sprovođenja u pritvorsku jedinicu u Hagu.

Mustafin branioc: Tražimo detaljnu optužnicu

15.40 – Mustafin branioc je od sudskog veća zatražio da od tužilaštva da njegov klijent dobije punu optužnicu, da je pogleda i da se stave određene primedbe ako bude bilo potrebno.

Neću se izjasniti o optužnici

15.34- Mustafa je rekao da se danas neće izjasniti o optužnici, i naglasio da će pre izjašnjenja da se konsultuje sa svojim braniocem

15.26 – Mustafa je upoznat i sa pravilima postupanja i odlučivanja u optužbama protiv njega.

Mustafa: Razumem optužnicu koja mi je pročitana

15.25 –  Saljih Mustafa se izjasnio da razume optužnicu koja mu je pročitana.

Mustafa Salih sudjenje u Hagu, Hag
Foto: Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo Kosova

15.24 – Saljih se tereti za udruženi zločinački poduhvat. Naredio je mučenje, zlostavljanje, podstrekivao i pomagao izvršenje ratnih zločina protiv zarobljenika u tačkama 1-4. koja su izvršena u improvizovanom zatvoru.

Počelo čitanje optužnice

15.22 – Počelo čitanje optužnice protiv Saliha Mustafe od 1. aprila 1999 do 19. aprila 1999 nad šest osoba u privremenom zavoru na imanju u Zlašu.

Mustafa: Razumem optužnicu

15.21 – Mustafa se izjasnio da je dobio optužnicu i da je razume

Mustafa Salih sudjenje u Hagu, Hag
Foto: Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo Kosova

Samo čitanje optužnice

15.19 – Sudija je naveo da se danas neće Mustafa izjasniti o krivici, niti će biti izneseni dokazi, nego da će optuženom biti pročitana samo optužnica, a za 30 dana moći će da se izjasni o krivici po svakoj tački optužnice. Međutim, on to kako je sudija rekao može da uradi i danas ili da sačeka rok od mesec dana

Mustafa: Govorim albanski jezik i radim u Ministarstvu odbrane Kosova

15.16 – Salji Mustafa se na početku predstavio sudskim većem osnovnim generalijama. Rekao je da govori albanski jezik i da je građanin Kosova- Što se tiče obrazovanja naveo je da je diplomirani ekonomista koji radi u Ministarstvu odbrane Kosova.

Podsetimo, Salih Mustafa je pripadnik organizacije Pokreta za nacionalno oslobođenje od 1988. godine, pod vođstvom Afrima Žitije, Fahrija Fazlije i Fadilja Vate. Tokom svoje ilegalne aktivnosti, policija Srbije ga je uhapsila 1993. godine i osuđen je na pet godina zatvora zbog organizacije oružanog ustanka.   U avgustu 1997. godine, nakon izvršenja zatvorske kazne, Mustafa je bio angažovan u organizovanju i razmeštanju OVK u regionu Prištine, Obilića, Gnjilana, Vitine i Kamenice, prenose prištinski mediji.
Vodio je gerilske jedinice OVK pod imenom gerila „BIA“ do uspostavljanja operativnih područja „Lab“ i „Karadak“.
Mustafa je bio saučesnik Bahrija Fazlija, Agrona Rahmanija, Ilira Konjuševcija i Raifa Kelje, Fatmira Humolija, Ise Kastratija i mnogih drugih ličnosti OVK.
Bio je šef obaveštajnog odeljenja Kosovskog zaštitnog korpusa, zatim obaveštajni savetnik premijera Agima Čekua.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar