nasim haradinaj

Zamenik predsednika Organizacije ratnih veterana OVK Nasim Haradinaj pojavio se danas u 15 sati prvi put u sudnici Specijalnog suda Kosova u Hagu. Tužilaštvo je Haradinaju pročitalo optužnicu, a on se na kraju obratio sudskom veću i poručio da on ne priznaje ovaj sud i da su uskraćena njegova prava.

Autori: Andrej Mlakar, Milica Čule

Tokom zasedanja, sudija ga je upoznao sa navodima optužnice i pitao da li želi da se o krivici izjasni odmah ili za 30 dana.

Haradinaj je izjavio da jedini jezik koji razume jeste albanski.

Sudija je Nasima Haradinaja obavestio da se na današnjem ročištu neće izjašnjavati o krivici, nego će mu biti pročitana samo optužnica, kao i proceduralna pitanja.

Nasim Haradinaj
Foto: Printscreen

Sudija je upitao Haradinaja da li je dobio nalog za hapšenje na albanskom jeziku, na šta je on odgovorio potvrdno, posle čega je usledilo čitanje optužnice.

Posle čitanja optužnice na pitanje sudije da li je njegova porodica obaveštena o njegovom hapšenju, Nasim Haradinaj je rekao da ne i da su za privođenje saznali iz medija.

Haradinaj je zatim upoznat sa svojim pravima za vreme ovog suđenja.

Nasim Haradinaj
Foto: Printscreen

Branilac Nasima Haridanaja upoznao je sud sa svojim podneskom prema kome smatra da njegov klijent nije u nadležnosti ovog suda jer je sud za ratne zločine, a on se tereti za optužbe koje nemaju veze sa tim. Branilac je predložio da njegov klijent bude pušten na slobodu ili privremnu slobodu posle iznošenja svih dokaza koji će biti izneseni tokom suđenja.

Zbog hitnosti zahteva Tužilac je dobio rok da do 2. oktobra odgovori na podnesak.

Tužilac u svom obraćanju je rekao da će u previđenom roku odgovoriti na podnesak.

„Ja ne prihvatam privođenje, i želim da iznesem određene zaključke, koji ne bi drugo trajali. Želim da izrazim svoje mišljenje, Ja ne priznajem ovaj sud, ovaj rad. Mislim da je rok koji je vama određen istekao u avgustu. Isto tako ponavljam da smo prikupili 10.000 potpisa da se mi protivimo ovom sudskom veće. Prekršili ste sva moja prava, čak i ako me osudite na kaznu od 730.000 evra vi ne možete da promenite moje mišljenje. Sa 15 godina sam osuđen zbog iznošenja mišljenja, a sada ponovo. I dalje više ne želim da bilo šta kažem na to“, rekao je Haradinaj.

Nasim Haradinaj je optužen zbog krivičnih dela protiv sprovođenja pravde, odnosno za zastrašivanja svedoka, osvete i kršenja tajnosti postupka, predviđenih Krivičnim zakonikom Kosova, koji je obuhvaćen članom 15 o specijalizovanim većima i kancelariji specijalizovanog tužioca.

Za ista krivična dela optužen je i Hisni Gucati, predsednik Udruženja veterana OVK, koji je, takođe, u haškom pritvoru.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare