NIN: Stefanović prodavao oružje iz MUP firmi svog oca

Hronika 24. dec. 202009:39 > 10:12
Podeli:
Foto:TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE/ JOVO MAMULA

 Ministarstvo unutrašnjih poslova, dok je na njegovom čelu bio Nebojša Stefanović, prodavalo je oružje iz policije privatnoj firmi GIM Gorana Todorovića, koju je u to vreme zastupao u međuvremenu preminuli otac aktuelnog ministra odbrane Branko Stefanović, piše danas nedeljnik NIN.

Kako se navodi u novom broju, taj posao je zaključen 2015. godine a kompanija GIM je imala privilegovan status u poslovima sa MUP-om, kao i prilikom kupovine vojne opreme od Krušika i drugih državnih fabrika namenske industrije.

NIN tvrdi da je došao u posed ugovora koji otkrivaju da je, osim GIM-a, poslovne kombinacije sa MUP-om imalo još jedno privatno preduzeće blisko vlastima – Britiš motors (British motors), čiji je vlasnik Ostoja Mijailović, član Glavnog odbora Srpske napredne stranke.

„Iz prvog ugovora vidi se da je GIM od MUP-a kupio puške i pištolje za 1,6 miliona dolara. Druga dva otkrivaju da GIM to oružje nikada nije platio, pa se u posao uvlači firma visokog funkcionera SNS-a, koja dug policiji namiruje isporukom – džipova“, navodi NIN.

Taj list dodaje da oružje nije plaćeno a da MUP ni posle tri godine nakon isteka roka za plaćanje oružja nije pokrenuo postupak prinudne naplate, pa je GIM predložio da se problem reši kompenzacijom, odnosno isporukom motornih vozila.

„Umesto da se uplati dug GIM-a MUP-u, Britiš motors policiji isporučuje 49 džipova lend-rover. S obzirom na to da je ta kompenzacija ugovorena tek krajem 2018, ispada da je praktično MUP, koji je predvodio Nebojša Stefanović, tri i po godine kreditirao privatnu firmu za koju je posredovao njegov sada pokojni otac“, naveo je NIN u novom broju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar