Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs; Antonio Ahel/ATAImages;Vesna Lalić/Nova.rs

Pored fantomskih birača na prošlim izborima učešće su uzele i razne fantomske liste, a po svemu sudeći ponovo će. S tim u vezi postavlja se pitanje čemu one služe? Stručnjaci kažu da je njihova svrha odvlačenje glasova opoziciji, ali i obezbeđivanje većine vlastima.

Ukoliko opozicija izdejstvuje izmene zakona vezane za uvođenje moratorijuma od godinu dana na evidentiranje promena prebivališta u biračkom spisku, moglo bi se stati na put fantomskim biračima na narednim izborima.

Međutim, ostaje problem fantomskih lista, o kom se već uveliko govori u javnosti.

PROČITAJTE JOŠ:

Naime, lider Pokreta „Ljubav Vera Nada“ Nemanja Šarović rekao je da će vlast na junskim izborima, umesto fantomskim biračima, izborni proces obesmisliti „fantomskim listama“ kandidata i tri od četiri proglašene liste nazvao fantomskim.

Nemanja Šarović Foto:FoNet/Ana Paunković

On je rekao da su za te tri liste potpise overavale iste opštinske uprave i da je na njima približno isti broj potpisa podrške građana.

Uvidom u dokumentaciju vidi se da su sve tri liste overavale potpise u opštinskim upravama i to u Zemunu, na Zvezdari, Voždovcu, Novom Beogradu u Rakovici, što budi određene sumnje.

A čemu fantomske liste služe?

Naučni saradnik na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Dejan Bursać kaže za portal Nova.rs da fantomske liste služe uglavnom za odvlačenje glasova od opzicije.

“Na taj način im otkinu koju mandat, što se, kako smo videli, posebno na beogradskim izborima može pokazati važno, a moguće u još nekoj lokalnoj samoupravi gde bude „gusto“. Uglavnom ih prepoznamo po tome što nemaju nikakvu političku aktivnost u periodu između dva glasanja, ali se napadno aktiviraju pred izbore i neretko brzo skupe potpise, a onda na samim izborima obično osvoje zanemarljiv broj glasova”, objašnjava Bursać.

Dejan Bursać Foto: Ivan Dinić/Nova

Politikolog Aleksandar Ivković navodi da fantomske liste služe da bi se njima odlili glasovi opozicije i da bi se obezbedila većina u korist vlasti u izbornim komisija.

„Ovaj drugi cilj je verovatno značajniji od prvog, jer fantomske liste ne mogu da previše okrnje opoziciju, mada to uvek u zbiru bude nekoliko procenata, što nije zanemarljivo. Međutim, kako su i svedočili članovi Gradske izborne komisije u Beogradu u decembru, glavna funkcija ovih lista bila je da njihovi predstavnici glasaju zajedno sa vlašću i tako obezbede većinu pri donošenju spornih odluka“, poručuje Ivković za Novu.

Aleksandar Ivković, portal European Western Balkans. SNS ISTRAŽIVANJA. Rezultati istraživanja za nastavak evropske podrške, prilog, emisija Među nama, Medju nama Nova S
Aleksandar Ivković Foto: Nova S

Podseća da se fantomske liste umnožavaju na izborima još od 2020. godine, kada ih je većina opozicije bojkotovala.

„Tada je zakonskim izmenama vraćena mogućnost da potpise za kandidovanje izbornih lista overavaju opštinske uprave, a ne samo notari. Na tim izborima su fantomske liste služile i da stvore iluziju pluralizma i legitimiteta, što bi možda i sada bio slučaj da je opozicija donela zajedničku odluku o bojkotu. To bi bila njihova treća funkcija“, zaključuje Ivković.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare