Foto:Shutterstock

U novom izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije, u koji je N1 imao uvid, Srbija je dobila tri negativne ocene: Za izborni proces, pravosudni sistem i fiskalne reforme. Izveštaj će tokom dana biti predstavljen u Briselu.

Srbija nije napravila nikakav napredak kada su u pitanju izborni procesi ili pravosudni sistem, dok je umereni napredak registrovan kada je u pitanju borba protiv korupcije (strukturne reforme i saradnja između agencija) i reforma javne administracije, navodi se.

U izveštaju, u koji je N1 imao uvid, navodi se i da je Srbija ostvarila napredak kada je reč o ekonomskim i fiskalnim pitanjima. Navodi se da je došlo do smanjenja budžetskog deficita i razumna fiskalne aktivnosti, ali da nema fiskalnih reformi.

Navodi se da je država i dalje ključni igrač u ekonomskoj sferi, dok privatni sektor ima problema zbog vladavine prava.

Konstatuje se da je došlo do smanjenja nezaposlenosti, najniža u poslednjoj dekadi, ali ističe da je razlog obimno iseljavanje.

Veće su eksterne razlike, ali se one neutrališu visokim prilivom stranih investicija, dodaje se. Međutim, piše u izveštaju, Srbija mora odrediti prioritete i kontroiu investicija, pogotovo onih međudržavnih.

U izveštaju se kaže da je registrovan napredak u okviru pravnih odredbi kada je u pitanju biznis, zaštita intelektualne svojine ili zaštita konkurencije.

Navodi se i da je obrazovanje problem odnosno da ne odgovara zahtevima tržišta.

Kada je reč o izborima, konstatuje se da je svima omogućeno učešće i kampanja, ali da su najveći mediji favorizovali vladajuće sterukture.

Dodaje se da je dijalog od suštinske važnosti i da nijedna preporuka Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a (ODIHR) nije ispunjena, a da sastav parlamenta ne pogoduje političkom pluralizmu.

Navodi se da postoji ozbiljna zabirnutost zbog političkog uticaja na pravosuđe.

U borbi protiv korupcije postoji delimičan napredak, piše u izveštaju, kao i u borbi proitiv organizovanog kriminala. Kad je reč o korupciji postoji ozbiljna zabrinutost jer nema mehanizama prevencije niti je smanjen broj suđenja.

U vezi sa medijima se navodi da Srbija ima medijsku strategiju, ali nedostaje primena. Ozbiljna zabirnutost, piše u izveštaju, postoji zbog pretnji, uznemiravanja i nasilja nad novinarima.

Piše i da dolazi do preusmeravanja novca iz budžeta, što na lokalnom nivou mediji koji prikazuju drugačije mišljenje ne mogu izbalansirati.

Kada je reč o odnosima u regionu, Srbija je pohvaljena zbog posvećenosti regionalnoj saradnji.

Konstantovano je da su nastavljeni pregovori Beograda i Prištine, ali da je neophodno postići sporazum.

Srbija mora da uskladi svoju spoljnu politiku sa Evropskom unijom, piše u izveštaju Evropske komisije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare