Beograd, 6. marta 2020. - Sef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici

Šef delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Sem Fabrici ocenio je danas da je politička poruka Izveštaja Evropske komisije o Srbiji da je potrebno hitno ubrzavanje i produbljivanje reformi u oblasti vladavini prava, jer će zemlja na taj način brže otvarati pregovaračka poglavlja.

Fabrici je na sednici skupštinskog Odbora za evropske integracije naglasio da je izveštaj Komisije kao dve fotografije – prvi element je šta se dogodilo u Srbiji od maja 2019. do juna 2020. godine u procesu pristupanja, a druga fotografija su preporuke za ubuduće.

Trenutno stanje je da je Srbija umereno pripremljena, ali da postoje oblasti u kojima nije učinjen nikakav napredak, rekao je Fabrici i naveo primer reforme javne uprave.

Srbija ima više od 150 rukovodilačkih pozicija u VD stanju. Te ljude je potrebno ili razrešiti ili ih potvrditi. Državni službenici treba da imaju stalni posao, dodao je on i dodao da kada je reč o poglavlju 23 nema napretka ni u sektoru pravosuđa ni u slobodi medija.

Kada je reč o poglavlju 24, Fabrici je istakao da postoji izvestan stepen pripremljenosti i analiza Evropske komisije je malo bolja, jer je ostvaren ograničen napredak.

Fabrici je istakao da kada je reč o ekonomskim kriterijumima, Srbija ima umerenu do dobru pripremljenost kao funkcionalna tržišna ekonomija sa snažnim socijalnim elementom, iako i tu ima preporuka.

Prema njegovim rečima, ovu godinu je obeležio kovid i posebno je teška situacija za sve, jer će samo u evrozoni biti zabeležen pad bruto domaćeg proizvoda od sedam odsto.

Srbija je uspela da ima pad od samo jedan odsto, čime pokazuje da je posle ekonomskih reformi koje je približavaju standardima EU njena ekonomija pokazala otpornost, istakao je Fabrici.

Fabrici je rekao da će i naredna godina biti teška, ali EU će merama „upumpati“ devet milijardi evra u region Zapadnog Balkana, ne samo kroz novac, već i u putnu infrastrukturu, energetsku povezanost i digitalne mreže.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar