Foto: Shutterstock, Dursun Aydemir / AFP / Profimedia

Evropski parlament glasaće o Rezoluciji o odnosima Srbije i Kosova i incidentima u selu Banjska na drugoj oktobarskoj sednici EU Parlamenta u četvrtak 19. oktobra u podne, saopštio je Evropski parlament.

Kako N1 saznaje, prezentacija nacrta Rezolucije čija izrada je u toku i prvi pregovori političkih grupacija o finalnom tekstu biće održani u ponedeljak uveče u Strazburu, na marginama plenarne Sednice EU Parlamenta.

Rezoluciju je inicirala politička grupa Socijaldemokrata u EP, jer smatraju da je situacija na Kosovu „krajnje zabrinjavajuća“.

„Nedavni teroristički napad na kosovske policajce, koji je izvršila naoružana srpska banda, mora da ima političke posledice,” poručio je poslanik S&D Tonino Picula.

Pročitajte još

On smatra da se došlo „do prelomnog trenutka bez presedana“ i ponavlja da je jedino rešenje u normalizaciji odnosa putem kompromisa.

“Za to nam je potrebna odgovarajuća istraga i krivično gonjenje, bez dalje eskalacije i povratak obe strane dijalogu uz pomoć EU. U tom kontekstu, Evropski parlament bi takođe trebalo da pozove na uvođenje kaznenih mera EU protiv Srbije, najmanje onakvih kakve su uvedene protiv Kosova,” zaključio je Picula.

U raspravi koja je u poslednjem trenutku ubačena na dnevni red poslednje plenarne sednice EU Parlamenta, poslanici su prošlog utorka oštro osudili nasilje u Banjskoj i pozvali Beograd i Prištinu da se vrate dijalogu pod pokroviteljstvom EU, radi normalizacije odnosa.

Poslanici očekuju da će odgovorni za napade biti privedeni pravdi i od Srbije zahtevaju da bezuslovno sarađuje u istrazi incidenta od 24. septembra u kome su poginuli jedan kosovski policajac i tri napadača.

BONUS VIDEO Snimak Kosovske policije – eksplozija u selu Banjska

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar