Boško Obradović Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Srpski pokret Dveri saopštio je danas da je netačno da je kompanija Rio Tinto koja planira otvaranje rudnika kod Loznice završila otkup zemlje, ona je otkupila oko 20 odsto odnosno oko 136 hektara.

„Predsednik Vlade Srbije Ana Brnabić otvoreno obmanjuje javnost kada tvrdi da je Rio Tinto otkupio svu zemlju od građana Srbije u lozničkim selima. Rio Tinto do sada nije otkupio ni 20 odsto potrebne površine za otvaranje rudnika u Jadru. Otkupio je 50 domaćinstava odnosno 136 hektara, od potrebnih 650 hektara, prema dokumentaciji koju je objavila sama kompanija“, rekli su predsdnik Dveri Boško Obradović i predsedavajući Inicijativnog odbora Udruženja građana „Svi protiv Rio Tinta i rudnika litijuma“ Duško Kuzović, a saopštile su Dveri.

Dodali su da „narod neće da proda zemlju uprkos novčanim ponudama, pritiscima i pretnjama i gašenju uličnog svetla. Oni su ocenili da je još važnije pitanje kako i zašto Rio Tinto otkupljuje imanja ako nema dozvolu za otvaranje rudnika u Loznici niti je završena studija o proceni uticaja na životnu sredinu.

„Zašto im je javno preduzeće Putevi Srbije dalo ovlašćenje da prave obilazni put ako još nemaju dozvolu za otvaranje rudnika? Da li to oni znaju nešto što javnost Srbije ne zna? Da li im je obećano otvaranje rudnika bez obzira na posledice po životnu sredinu i zdravlje građana, samo se ta dozvola još uvek krije“, upitali su Obradović i Kuzović.

Poseban problem u drugim delovima Srbije, gde je, takođe pokrenuto istraživanje litijuma, jeste, prema njihovim rečima, privremeno zaposedanje parcela mimo volje vlasnika na period od tri godine, prema odredbama novog Zakona o eksprorijaciji.

To se, kako su ocenili „sasvim slučajno“ poklapa sa odredbama Zakona o rudarstvu u kome se istražno pravo dodeljuje na tri plus tri godine, „što znači da se imanje privremeno ekspropriiše, obave istražne bušotine i vrati nazad uništeno obradivo tlo, uništene vode“.

„Vučićeva vlast stavlja Narodnu skupštinu, Vladu, nove zakone i čitavu državu u funkciju stranih interes. Ana Brnabić, Zorana Mihajlović i svi drugi agenti stranog interesa u Vladi Srbije moraće krivično da odgovaraju za sve što rade protiv interesa naroda i države“, navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO Nova.rs u Jadru

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar