Nastavlja se drama oko toga da li će predsednik Srbije Aleksandar Vučić otići na Samit BRIKS, koji se održava od 22. do 24 oktobra u Kazanju. Iako je prvo odbio poziv ruskog predsednika Vladimira Putina, pravdajući se brojnim obavezama i “gužvom u šesnaestercu”, pa je najavljeno da će Srbiju predstavljati potpredsednik Vlade Aleksandar Vulin, doobili smo nenadani preokret. Konačnu Vučićevu odluku saznaćemo 20. ili 21. oktobra.

Nakon što se više od dve godine Aleksandar Vučić i Vladimir Putin nisu čuli, jasno je da bi prilikom njihovog prvog susreta, predsednik Srbije trebalo da očekuje nekoliko neprijatnih pitanja svog ruskog kolege.

Pre svega oko prodaje oružja Ukrajini, kupovine francuskih rafala, vidnog zaokreta ka Zapadu…

Zato i Putinov poziv, ali i Vučićev prvobitni odgovor nose u sebi taj prizvuk neprijatnosti.

Naime, Vladimir Putin se prošlog meseca sreo s potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vulinom u Vladivostoku, na marginama Istočnog foruma i tom prilikom rekao:

Aleksandar Vulin, Vladimir Putin Foto: PA-EFE/KRISTINA KORMILITSYNA/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

“Prenesite pozdrave predsedniku Vučiću. Čekamo ga na događajima u okviru sastanka lidera BRIKS u Kazanju u formatu BRIKS ‘autrič’. Poslali smo vam poziv, nadam se da će ga gospodin predsednik prihvatiti“.

Dan kasnije, Aleksandar Vučić glatko je odbio poziv.

“Imamo mnogo važnih poseta, kako to klinci kažu – gužva u šesnaestercu. Hvala ljudima iz BRIKS-a na pozivu i predsedniku Putinu. Imamo i Njujork, i već sada znam da ću imati razgovore sa najmanje šest predsednika i sa najmanje sedam ili osam premijera na marginama sednice generalne skupštine UN“, rekao je Vučić novinarima i naveo da u to vreme Beograd obeležava 80 godina od oslobođenja.

Otkriveno je da tad u Beograd dolazi Donald Tusk, premijer Poljske, koji će u Beogradu biti 23. i 24. oktobra.

Aleksandar Vulin zatim pokušava da ublaži napetost najavom da će on umesto Vučića putovati u Kazanj.

„Ja ću doći“, rekao je Vulin u izjavi za Sputnjik.

„Inspirativna pitanja“

Do preokreta dolazi tokom obeležavanja Dana BIA na kome je Aleksandar Vučić dobio Zlatnu medalju. Na pitanje N1 da li će ići na sastanak lidera BRIKS-a, Vučić odgovara:

Aleksandar Vučić Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

„Zahvalan sam, vi sa N1 uvek imate inspirativna pitanja. Bez cinizma to govorim, samo želim narodu i građanima da kažem zašto mi je prvo pitanje postavljeno. Budem li rekao da idemo u Kazanj – ‘Obelodaniće kraj evropskog puta Srbije, Srbija se konačno opredelila i uništila sebe’. Budem li rekao ovo drugo: ‘Vučić je izdao Ruse i napravio je ne znam šta’. Tako da, šta god da uradite, uvek ćete biti krivi, i to onim istima koji nemaju nikakvu ideologiju, koji se ni za šta ne zalažu a samo traže razlog da vas napadnu“, rekao je Vučić i istakao da će do 21. oktobra biti sve jasno.

„Rekao sam, ali sad vas obaveštavam, biće sve jasno. Saopštiću vam 20. a najkasnije 21. oktobra. Očekujem jedan važan razgovor 20. i mnogo važnijih razgovora očekujemo 20. Ne mogu još da vam otkrivam sve detalje, ali će to biti jedna od najzanimljivijih nedelja”.

Šta good odlučio Vučić, u Kazanju će se verovatno lomiti i jedno za Srbiju veom avažno pitanje, a to je nabavka ruskog gasa. To je najavio i Aleksandar Vučin.

“Je li mislite da ćemo preživeti ovu zimu bez ruskog gasa”, rekao je on na početku predstave oko odlaska Vučića u Kazanj.

Vulin je rekao i da je ruske partnere zamolio da pregovori o novom gasnom aranžmanu počnu odmah, da se ne čeka mart 2025. godine kada ugovor ističe, ali da veruje da će odluku na kraju doneti predsednici Rusije i Srbije, jer to nije samo ekonomska, već i politička odluka.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare