Dragan Djilas i Ana Brnabic
Dragan Đilas i Ana Brnabić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs/EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas reagovao je večeras na izjavu premijerke Srbije i funkcionerke Srpske napredne stranke Ane Brnabić da je sprovedeno 79 odsto preporuka ODIHR misije za izbore. Đilas je ovo ocenio kao neistinu i dodao da je ispunjenost pomenutih preporuka - "nula".

„Laž, nepovezane misli, potpuno neznanje. To pomislimo svaki put kad pročitamo ili čujemo Anu Brnabić. Kad god mislimo da ne može da izgovori nešto besmislenije od onoga što je već rekla, ona nas demantuje“, ocenio je Đilas u pisanoj izjavi.

On je dodao da je premijerka Srbije „bez imalo sramote“ izjavila da je sprovedeno čak 79 odsto preporuka i nalaza OEBS – ODIHR misije za izbore u Srbiji.

„Osamnaest od 23 preporuke koje je ODIHR dao su, po rečima Ane Brnabić, sprovedene. To bi značilo da su u Srbiji mediji slobodni i vlast i opozicija su ravnopravno zastupljeni. Značilo bi da nema pritisaka na birače, da su napravljeni mehanizmi koji sprečavaju kupovinu glasova, da nema funkcionerske kampanje, da je ograničen iznos sredstava koje neko može da potroši u kampanji, da je REM postao nezavisniji i ojačana mu je uloga, da je izvršena provera biračkih spiskova u prisustvu opozicije i tako dalje… Ništa od ovoga nije tačno“, dodao je on.

Đilas je naveo i kako je ispunjenost preporuka ODIHR-a „nula, a ne 79 odsto“.

„Nijednu jedinu preporuku niste prihvatili. Nijednu! Niste, jer znate da bi u tom slučaju izbore izgubili ubedljivo“, rekao je on.

Zbog ovoga je Đilas ponovio poziv međunarodnim organizacijama da u skladu sa preporukama koje su sami dali i misijom koju imaju, već sada potvrde da u Srbiji naredni izbori neće biti ni slobodni ni demokratski, te da „ne učestvuju u ovom igrokazu Ane Brnabić i SNS-a“.

Podsetimo, premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je ranije danas da opozicija pokušava da odloži prevremene izbore, koje je zahtevala, i da u tome traži pomoć međunarodne zajednice i stranih ambasada.

Komentarišući šta je urađeno da budu bolji izborni uslovi ona je navela da je implementirano 79 odsto preporuka OEBS-a za samo dva izborna ciklusa, i po tome je Srbija prva u svetu.

Dodala je da se nada da će u oktobra predstavnici Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) doći u Srbiju.

BONUS VIDEO – Ana Brnabić o vanrednim izborima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar