Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Poslanici Skupštine Srbije izabrali su danas lidera Socijalističke partije Srbije Ivicu Dačića za predsednika republičkog parlamenta. Za njegov izbor, od 226 poslanika u sali, glasalo je 225, a protiv je bio jedan poslanik.

Ivica Dačić rođen je 1. januara 1966. godine u Prizrenu. Završio je Gimnaziju „Stevan Sremac“ u Nišu. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu prosečnom ocenom deset, navodi se u njegovoj biografiji. Od 1992. godine bio je narodni poslanik u Saveznoj skupštini SRJ, a od 2004. godine i u Skupštini Srbije.

Bio je ministar za informisanje u prelaznoj Vladi Srbije 2000.godine i prvi potpredsednik vlade-zamenik predsednika Vlade i ministar unutrašnjih poslova od jula 2008. do jula 2012. godine.

Obavljao je funkciju predsednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova od jula 2012. do aprila 2014.godine. Od aprila 2014.godine do danas bio je prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova.

Tokom 2015. godine bio predsedavajući OEBS i domaćin konferencije OEBS održane u Beogradu. Dobitnik je priznanja „Najevropljanin“ za 2009. godinu, Ordena prijateljstva Ruske Federacije 2018. godine i priznanja Statueta „Kapetan Miša Anastasijević“ 2018.godine.

Obavljao je funkciju predsednika KK Partizan iz Beograda, potpredsednika Jugoslovenskog olimpijskog komiteta i predsednika Sportskog saveza Srbije.

Govori ruski i engleski jezik. Oženjen je, otac dvoje dece.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare