Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Sednica Narodne skupštine na kojoj će biti izabrano novo rukovdstvo parlamenta zakazana je za 10 sati, a očekuje se da će na njoj za predsednika biti izabran Ivica Dačić, lider Socijalističke partije Srbije.

Ova sednica zapravo je nastavak konstitutivne, koja je održana pa prekinuta 3. avgusta.

14:00 Paunović, SPS:  Sve što vama smeta za Srbiju je dobro

„Kada u negativnom kontekstu govori o Ivici Dačiću neko ko ima ambiciju da naruši suverenitet i teritorijalni integritet Srbije – onda je to glavna preporuka za njega. Sve što vama smeta za Srbiju je dobro“, rekla je Snežana Paunović, iz SPS, osvrćući se na prepodnevnu diskusiju u srpskom parlamentu.

13:23 Podrška Jedinstvene Srbije

„Jedinstvena Srbija podržava postavljanje Ivice Dačića na mesto predsednika Skupštine Srbije“, rekla je Marija Jevđić iz ove stranke.

12:55 – I Glišić protiv Dačića

Vladan Glišić, samostalni poslanik protivi se postavljanju Dačića na mesto predsednika Skpštine. Kako smatra – Dačić treba da ostane na čelu Ministarstva spoljnih poslova jer je postigao uspeh u povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova.

„Umesto toga, povlačimo ga na protokolarnu funkciju“, obrazložio je Glišić svoj stav.

12:47 Misala Pramenković: Nedostatak jake opozicije je otežavajuća okolnost

„Očekujemo koraktan i konstruktivan odnos prema svim poslanicima, a posebno prema onima koji predstavljaju predstavnike manjinskih zajednica, kojih je, prema poslednjim popisima, u Srbiji jedna trećina. Otežavajuća okolnost je – nedostatak jake opozicije, to je najbolji korektiv vlasti“, rekla je Misala Pramenković iz Stranke pravde i pomirenja.

Kako je dodala – od predsednika Skupštine bi tražili da se prag za formiranje poslaničkih klubova spusti sa pet na – tri.

 

12:21 Mira Petrović, PUPS, o Dačiću: Znamo se i iz dobrih i iz loših vremena

„Smatramo da je odlukom da se Dačić predloži za predsednika Skupštine trebalo da se osnaži Skupštna i da joj se vrati težina i dostojanstvo koje treba da ima“, istakla je Mira Petrović.

12:01 Podrška Dačiću od Saveza vojvođanskih Mađara

„Ko je pomislio da ćemo danas raspravljati o Dačiću kao predsedniku Skupštine u 12. sazivu? Očekivali smo da će biti deo vlade, da će biti ministar.  SVM podržava izbor Dačića i mislimo da je to odlično rešenje, jer je dobro da na čelu parlamenta bude neko ko ima ne samo političko, već i višedecenijsko iskustvo u parlamentu „, rekao je Balint Pastor.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

11:52 Replika Imamovića

„Pred sobom imam koalicioni sporazum koji su 28. januara 2013. potpisali Ugljanin, Vučić i Dačić, gde se u 13 tačaka pominje ekonomski razvoj Sandžaka, decentralizacija Srbije i svi aspekti koji treba da dovedu do regionalizacije Srbije,a Sandžak do statusa nove autonomne pokrajine“, rekao je Enis Imamović.

11:44 Dačić odgovorio na kritike

Nakon što se nekoliko poslanika iz Ugljaninove SDA i Kamberijeve Ujedinjene doline usprotivilo izboru Dačića za predsednika Skupštine,  lider Socijalista je skrenuo pažnju da je Ugljanin bio ministar u Vladi čiji je on bio premijer, i da nije vodio kampanju protiv prisustva Albanaca u policiji dok je bio ministar unutrašnjih poslova.

11: 22 „Cure“ vesti o novim ministrima

Dok traje sednica na kojoj se bira rukovodstvo Skupštine, u javnosti se pojavljuje sve više informacija o novim ministrima. Tako, kako Nova.rs saznaje, novi ministar za brigu o porodici biće Ratko Dmitrović, jedan od čelnika Šapićevog SPAS-a, a nova ministarka telekomunikacija, trgovine i turizma Tatjana Matić, potpredsednica jajićevog SDPS. 

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

11:00 Salve pohvala na račun novog predsednika

Nakon Imamovića, govore su držali Dačićev stranački kolega Đorše Milićević, ali i Dragan Marković Palma, koalicioni partner SPS. Obojica su veoma pohvalno govorila o Dačiću, predstavljajući njegov izbor kao korak napred.

10: 40 Cenovnik u restoranu – redovan

Foto: Privatna arhiva

10: 26 Prvi govor vrlo žustar

Prvi se za reč javio Enis Imamović, poslanik SDA Sulejmana Ugljanina, koji je vrlo žustro ukazao da su izbori za parlament organizovani mimo preporuka epidemiologa, i da su vlasti bili bitniji rezultati izbora od života građana. Za reč se, inače, javio po poslovniku, a njegov govor prekinula je predsedavajuća Tišma. Replicirao mu je Đorđe Milićević iz SPS, koji je rekao da nema potrebe za skandalizacijom, jer su rezultati u borbi protiv virusa navodno „vidljivi svima“.

10:20 Sednicom predsedava Smilja Tišma

Najstarija poslanica, Smilja Tišma (SPS) predsedava i ovom sednicom Parlamenta, do izbora predsednika Skupštine. U sali je prisutno 227 poslanika.

10:15 Dačić: Zahvalan sam predsedniku Vučiću

„Vi znate da sam ja uvek dobro raspoložen, a danas naročito. Očekuju nas brojne obaveze, zahvaljujem se predsedniku što me predložio, moja uloga će biti da predstavljam parlament i zalažemo se da zajedno sa predsednikom učestvujemo u stabilnosti. Već sutra kreću radnje, pa i sednica na kojoj će biti izabrana Vlada“, rekao je lider SPS novinarima pred početak sednice.

10:00 Većina sa maskom

Kako javlja reporter Nova.rs, tek manjina poslanika ne poštuje epidemiološke mere, uglavnom sa maskama ulaze u skupštinsku salu. Izuzetak je kandidat za predsednika, koji niej nosio masku ni na ulasklu u skupštinu, ni dok je davao izjavu novinarima.

9:50 Stigao i kandidat

„Dobar dan, videćemo se,“ pozdravio je lider socijalista novinare okupljene u Narodnoj skupštini.

9:45 Predsednik Dačić, potpredsednici Orlić i Božić

Na dnevnom redu poslanika naći će se i izbor novih potpredsednika Skupštine, a iz redova Srpske napredne stranke to će biti Vladimir Orlić i Sandra Božić, saznaje Nova.rs. Dinamika izbora nove Vlade i rukovodstva parlamenta odvijaće se ubrzanim tempom u narednih nedelju dana, da bi se sve završilo u sredu – ekspozeom Ane Brnabić u Narodnoj Skupštini Srbije.

“Tada će se potvrditi izbor Dačića za predsednika parlamenta, a stranke će predložiti i svoje kandidate za potpredsednike. Što se tiče SNS odlučeno je da to budu Sandra Božić i Vladimir Orlić. Ostale stranke predložiće svoje kandidate”, navodi sagovornik Nova.rs.

9:30 Stigli socijalisti, Marija Obradović…

Kako javlja reporter Nova.rs sa lica mesta, u Skupštinu su među prvima stigli Muamer Zurkolić, delegacija socijalista –  Tončev i Bajatović među prvima – kao i istaknuta članica SNS Marija Obradović.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare