Foto: Screenshot/Tv Pink

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je uvlačenje brata predsednika Srbije Aleksandra Vučića i direktora Bezbednosno-informativne agencije u ceo proces "Jovanjica" pokušaj destabilizacije političke stabilnosti u Srbiji.

Dačić je za televiziju B92 rekao da treba ispitati svaki detalj u tom slučaju i sve navode vlasnika dobra „Jovanjica“ Predraga Koluvije.

Upitan o današnjem protestu zbog usvajanja odluka o gradnji na Makiškom polju, Dačić je rekao da ga to podseća na ludističke pokrete u industrijskoj revoluciji kada su revoltirani radnici uništavali mašine i da je matrica da se radi protiv svega što radi vlast, pa makar to bilo korisno i za građane.

„To ni njima ne donosi političke poene. Ne znam zašto to rade“, rekao je Dačić.

Govoreći o međustranačkom dijalogu, Dačić je naveo kako mnogi govore da žele dijalog, a da im je cilj da se formira prelazna vlada, a da u dijalogu treba da pričaju o onome šta konkretno treba da se promeni, poput promena izbornog sistema, izbornog zakonodavstva, finansiranja stranaka, medijske zastupljenosti.

„Te teze da će njima neko dati prelaznu vladu, to ne može da bude predmet nikakvog okruglog stola. To može da bude tema ako nemamo drugo rešenje“, rekao je Dačić, uz ocenu da to ne može biti tema sad „kada Vučić ima više od 50 odsto glasova, a Socijalistička partija Srbije više od 10 odsto“.

Upitan šta misli o zahtevu za razdvajanje izbora, Dačić je ocenio da to traže oni koji su spojili predsedničke i parlamentarne izbore 2012. godine.

„Predsednički izbori su redovni, redovni su gradski, Vučić neće podnositi ostavku, a da li će vlada da funkcioniše dve, tri ili četiri godine – to je stvar većine, a ne tema razgovora“, rekao je Dačić.

On je dodao da je on kao „Broj 1“ iz stripa „Alan Ford“, jer je učestvovao na pregovorima od 1992. i da može da priča o svemu što je opozicija tražila za 28 godina i da za sve te godine misle da će ih „čarobni štapić“, bez volje građana, dovesti na vlast.

Govoreći o najavljenom razgovoru sa predsednikom komiteta spoljnih poslova u EU Dejvidom Mekalisterom, Dačić je rekao da se dosta toga promenilo od kada je potpisan dogovor sa bivšom predsednicom Skupštine Majom Gojković, odnosno da mnoge stranke nisu u parlamentu.

„Tek treba da se dogovorimo koji je format, dinamika, ko su njihovi predstavnici“, rekao je Dačić i dodao da se ne mogu pozvati na razgovore samo predsednikom Stranke slobode i pravde Dragan Đilas i Narodne stranke Vuk Jeremić, a da se ne pozovu stranke koje su osvojile po dva odsto na izborima.

On je dodao da dijalog ima ulogu da obezbedi širu saglasnost oko toga šta se može uraditi na poboljšanju izbornih uslova i političkog sistema, a ne da neko „dijalogom dođe na vlast“.

Upitan o promenama Ustava, Dačić je rekao da je predlog za promenu Ustava isti onaj koji je predložen prošli put i da se odnosi na deo koji se tiče primedbi koje su dolazile od EU i da je reč o izboru sudija i tužilaca.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar