Koluvija na suđenju za Jovanjicu: Ko mi je čačkao telefone?

Hronika 29. dec. 202012:05 > 12:31
Podeli:
Foto: minrzs.gov.org.

Suđenje Predragu Koluviji, većinskom vlasniku imanja "Jovanjica" na kome je krajem prošle godine zaplenjeno skoro četiri tone marihuane, nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu iznošenjem odbrane prvooptuženog. Koluvija je tokom jučerašnjeg dana istakao da mu je cela afera politički montirana, kao i da su mu nudili da lažno svedoči protiv Andreja Vučića, brata predsednika Srbije Aleksandra Vučića, i Zvonka Veselinovića, kontroverznog biznismena s Kosova, dok je danas na početku pretresa rekao nije tačno da su ga u policiji prisiljavali da lažno optuži Andreja Vučića, već da su mu samo nudili.

„Niko me iz policije nije prisiljivao da optužim lažno Andreja Vučića, već su mi to nudili. Tužilac Saša Drecun je čekao ispred kancelarije da ja to prihvatim i potpišem“, rekao je Koluvija.

On je istakao i da je na imanju „Jovanjica“ u trenutku pretresa bilo više stvari, a koje nisu u spisima predmeta.

„Hoću da što pre odemo na imanje da vidimo šta ima, a šta ne. Velika šteta je načinjena“, rekao je on.

Koluvija je ponovio da nije uzgajao drogu, već industrijsku konoplju za potrebe izvoza, sa svim potrebnim licencama. Između ostalog, on se osvrnuo i na policijsku značku koja je kod njega navodno pronađena, a na koju je ukazao političar Miroslav Aleksić.

„Zanimljivo je da je broj značke koju su mi podvalili u vlasništvu komšije i školskog druga Miroslava Aleksića. To je jako interesantno. Da sam prihvatio da lažno svedočim protiv Andreja, rekli bi da mi je on dao značku, jer radi u kovnici novca“, istakao je Koluvija.

On je tokom iznošenja odbrane veliku pažnju posvetio veštačenju njegovih telefona, tvrdeći da je neko „čačkao“ njegove aparate.

„Znam da ih je neko dirao jer sam u telefonu imao dva mejla. U mejlu su poruke od 6.11.2019. do 14.11. 2019. bile obrisane, a tih dana sam razmenjivao poruke sa klijentima. Tražio sam i da se utvrdi ko je otvarao poštu, da se uzme DNK iz unutrašnjosti koverata i da se vidi ko je čačkao telefone. Tužilac Drecun je to odbio. Ovde se sve radi da se istina ne otkrije“, rekao je on.

Koluvija je naveo i da je nivo THC u biljkama počeo da raste tek kada je istragu preuzeo SBPOK.

Prvooptuženi Koluvija istakao je da su, sudeći po fotografijama, biljke održavane dok je on bio u pritvoru. Kako je istakao, sa slika sa pretresa od 19. 11. jasno je da su biljke bile održavane i negovane, jer se na fotografijama vide kapljice.

Između ostalog, to pokazuju i računi za struju.

Koluvija je istakao i da je jasno da se dokazi nameštaju.

„Sve su činili da bi stvorili sliku da sam ja veliki kriminalac. Nijedan svedok iz tužilaštva nije potvrdio to što tužilac tvrdi“, rekao je Koluvija.

On je ironično rekao i da je fascinantno kako niko u državi nije znao da postoji najveća farma, sem dvoje troje policajaca iz četvrtog odeljenja.

„Voleo bih da znam ko stoji iza svega ovoga i ko je osoba koja stoji vrši pritisak na policiju“, rekao je on.

Koluvija je na kraju izlaganja rekao i da tužilac Drecun koristi političara Aleksića da dokaže ono što on ne može u sudnici. On je dodao i da je iza svega stoji industrijska špijunaža.

„Prvo sam mislio da je sve politička afera. Ali onda sam shvatio da je sve industrijska špijunaža i da se sve afere otvaraju u novembru, kao i takozvana afera Krušik“, rekao je on.

Podsetimo, sem Koluvije u ovom postupku sudi se Sergeju Mrđi, koji je u bekstvu, zatim Vladanu Živojinoviću, Branislavu Miljeviću, Zdravku Miloševiću, Stevanu Holiću, Vuletu Bojoviću, Petru Živanoviću, Petru Hricaju i Bobanu Jovanoviću. Inače, tokom suđenja ispred Palate pravde viđen je Miroslav Aleksić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar