Ivica Dačić. Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Videokonferencijom između predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića i predsednika Spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta Dejvida Mekalistera počele su pripreme za novu fazu međupartijskog dijaloga u Srbiji, uz posredovanje evroposlanika. Dačić je nakon sastanka pozvao sve političke partije koje žele da učestvuju u dijalogu da se obrate Skupštini Srbije.

Kako je potvrdio Dačić, na videokonferenciji su učestvovali i posrednici Evropskog parlamenta Edvard Kukan, Knut Flekenstajn, Tanja Fajon i Vladimir Bilčik.

Predsednik Skupštine Srbije je nakon konferencije izjavio da je sastanak bio konstruktivan a da je predstavnicima EP rekao da „ovo nije početak od nule“.

„Izneo sam i opredeljenost vlasti u Srbiji da želimo da međustranački dijalog se odvija uspešno. I predstavnici EP su govorili dosta konstruktivno i na neki način je ovo bila neka početna aktivnost druge faze međustranačkog dijaloga“, kazao je Dačić, a prenosi N1.

Uz delegaciju Srbije u Beogradu, na današnjem sastanku podrška je i bila Misija Srbije pri EU, koju je predstavljala ambasadorka Ana Hrustanović.

„Pre nego što dođe do prve runde u drugoj fazi dijaloga, a mislim na neki sastanak svih stranaka, obaviće se jos neke pripremne aktivnosti. Želim da iskoristim priliku da pozovem sve političke stranke koje žele da učestvuju u dijalogu da se obrate Skupštini, da prijave svoje predstavnike i da iznesu svoje platforme“, poručio je Dačić.

Dačić je pozvao i one stranke koje su izjavile da ne žele da budu deo tog dijaloga ako u njemu učestvuju predstavnici EP, da se i one obrate Skupštini Srbije.

Ivica Dačić je ranije izjavio da je vlast spremna da sasluša sve predloge za poboljšanje izbornih uslova, ali da nikakvi izborni uslovi ne mogu da nadomeste nedostatak podrške, jer „neće dijalog birati ko će biti na vlasti“.

Rekao je i da danas na video konferenciji neće učestvovati predstavnici političkih stranaka, a da očekuje da će međupartijski dijalog početi u drugoj polovini marta.

„Oni (Evropski parlament) to smatraju na neki način početkom aktivnosti u međupartijskom dijalogu, ali sastanci sa strankama, neke su se izjasnile za razgovore uz pomoć Evropskog parlamenta, a neke su protiv toga, će se dešavati tek nakon tog nekog našeg početnog razgovora“, kazao je Dačić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar