Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs/N1/TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Zajednička platforma opozicije sa pregovorima sa vlašću, koju ujednačavaju sa Skupštinom slobodne Srbije, prema saznanjima Nova.rs, trebalo bi da bude obelodanjena za manje od sedam dana. Međutim, trenutno među opozicionarima ne postoji potpuna saglasnost o tome ko sve treba da stane iza pomenute platforme i ko treba da ih predstavlja na pregovorima.

Pročitajte još...

“Patformu usaglašavaju Demokratska stranka, Stranka slobode i pravde, Narodna stranka i pokret Dveri, zajedno sa Skupšitnom slobodne Srbije. Mi očekujemo da pre kraja naredne nedelje objavimo platformu i da je prosledimo i drugi opozicionim grupacijama”, navodi naš izvor.

Međutim, izvor Nova.rs ističe da nije sve idealno u pregovorima i da postoje određeni problemi u komunikaciji između opozicionih stranaka, a koji se, pre svega, tiču odnosa prema partijama koje su učestvovale na izborima.

“Jedni ih forsiraju, drugi smatraju da im uopšte nema mesta u jedinstvenoj opozicionoj koloni. Takođe, još uvek ne postoji potpuna saglasnost oko toga ko treba u ime opozicije da pregovara sa vlastima. U pojedinim momentima situacija izgleda kao da je na ivici ‘pucanja’ i da će svako krenuti na svoju stranu. A to ne bi bilo dobro”, navodi naš sagovornik.

Izvor našeg portala navodi da bi najlogičnije bilo da delegacija bojkot opozicije bude zajednička i sastavljena od maksimum tri pregovarača.

„To treba uraditi da bi ti pregovori sa vlašču imali smisla i da se ne bi pretvorili u cirkus sa pet platformi i 50 pregovarača. Uprkos što preti takav epilog, dogovor je još uvek daleko.Nije jasno ko i zašto to koči, jer sve drugo ide na ruku Vučiću i njegovom režimu“, podvlači naš sagovornik.

Pre dve nedelje, deo opozicije okupljen oko SSP, DS, Zajedno za Srbiju, Pokret za preokret, Ne davimo Beograd i Pokret slobodnih građana je predstavio svoju platformu za dijalog. Tri dana kasnije, 16. februara, svoju platformu za razgovore sa predstavnicima režmima su objavile i političke organizacije okupljene oko  Socijaldemokratske stranke (SDS) Borisa Tadića – Nova stranka, Gradjanski demokratski forum, Zelena stranka, Vlaška stranka, Madjarski pokret, Pokret 1 od 5 miliona, Nova Srbija i Кlip.

Istovremeno, iz Dveri i Narodne stranke su isticali da svoju platformu usaglašavaju zajedno sa Skupštinom slobodne Srbije.

Međustranački dijalog počinje u martu

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić najavio je da će se 1. marta održati video konferenija na kojoj će pored njega učestvovati predsednik Spoljnopolitičkog komiteta EP Dejvid Mekalister i četvoro evropskih posrednika.

To se smatra početkom aktivnosti na međustranačkom dijalogu, rekao je Dačić za RTS upitan da prokomentariše najavu izvestioca EP za Srbiju Vladimira Bilčika da će će 1. marta početi međupartijski dijalog, uz posredstvo evropskih parlamentaraca.

Ivica Dačić Foto:FoNet/Marija Đoković

Dačić je naveo da će sastanci sa strankama uslediti tek nakon tog početnog razgovora i mogu se očekivati u drugoj polovini marta.

Podsećamo, kako je Nova.rs pisala, sudeći prema imenima članova SNS koji figuriraju za glavne pregovarače vlasti u nastupajućem dijalogu sa opozicijom, ovi razgovori su unapred osuđeni na propast. Kako saznajemo, predstavnici SNS u dijalogu sa opozicijom, a pod pokroviteljstvom evroparlamentaraca, biće sledeća petorka: Aleksandar Martinović, Vladimir Đukanović, Vladimir Orlić, Sandra Božić i Biljana Pantić Pilja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare