Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC, Arhiva, TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bs

Srpska napredna stranka izabrala je pet funkcionera koji bi trebalo da učestvuju u predstojećem dijalogu vlasti i opozicije uz posredovanje Evropskog parlamenta. Reč je poslanicima koji na skupštinskim zasedanjima ne biraju reči o opozicionim liderima, baš onima koji bi trebalo da sede preko puta njih, i nazivaju ih lopovima, tajkunima, šizofreničarima, narko dilerima…, a nezavisne medije domaćim izdajnicima i stranim plaćenicima. Sagovornici portala Nova.rs navode da ovim sastavom delegacije SNS Vučić šalje poruku svojim biračima, ali i EU i opoziciji, da ne shvata ozbiljno pregovore, te da mu je cilj da i od dijaloga napravi svađu i sprdnju.

Kako je portal Nova.rs objavio juče, predstavnici SNS u dijalogu sa opozicijom, koji će uz posredovanje EP početi tokom marta, verovatno će biti Aleksandar Martinović, Vladimir Đukanović, Vladimir Orlić, Sandra Božić i Biljana Pantić Pilja.

Baš ovi poslanici svih prethodnih godina bili su najaktivniji za skupštinskom govornicom, iznoseći uvrede na račun opozicije i njenih lidera, ali i nezavisnih medija i svih ostalih koji drugačije misle.

Kao logično postavlja se pitanje, zašto bi Vučić delegirao ovakve kadrove, ukoliko želi da dijalog sa opozicijom budu uspešan? Da li bi već sad mogli da izvučemo zaključak da su predstojeći međustranački pregovori osuđeni na propast?

„Istaknuti po odsustvu etičkih kvaliteta“

Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku, smatra da izborom ovih pregovarača Aleksandar Vučić šalje poruku javnosti, ali i EU i opoziciji da ne shvata ozbiljno te pregovore.

„Ipak, koga god da Vučić formalno bude slao, on je taj koji odlučuje. SNS je organizacija koja je vojno ustrojena, a Vučić je taj koji donosi odluke. Ovi poslanici su inače istaknuti po odsustvu etičkih kvaliteta i oni su tu da bi napravili sprdnju. Vučić ne želi da javnost misli da on ozbiljno doživljava taj dijalog, da je to nešto smešno, jer bi tako priznao da nešto ne valja. I ovde je reč o političkom marketingu, kao i u svemu ostalom šta on radi“, smatra Popović.

Dragan Popović Foto;N1

On za Nova.rs navodi i da očekuje da će na tim pregovorima Aleksandar Vučić ipak malo da popusti.

„Toliko je preterao u uništavanju svih institucija i opozicije, da je doveden pred svršen čin. Jako je teško da glumite demokratsku zemlju, ako nemate parlamentarnu opoziciju. Ako se zadrži ovakva situacija, nema nikakve mogućnosti da predstavite zemlju ni kao fasadnu demokratiju“, zaključuje Popović.

Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja smatra da slanjem takvog tima vlast verovatno želi da sačuva što više postojećih izbornih uslova.

Zoran Gavrilović Foto: Medija centar Beograd

„To je ofanzivna ekipa, koja svojim nastupom treba da spreči dijalog i pretvori ga u svađu“, navodi on za Nova.rs.

Gavrilović navodi da je potencijal za dijalog tih ljudi jako nizak.

„Od strane Orlića sam zbog istraživanja javnog mnjenja bio razvlačen po Tviteru. Kad smo objavili istraživanje o socijalnoj strukturi birača SNS, Đukanović je u svojoj emisiji to naše istraživanje nazvao fašističkim”, dodaje on.

Strani plaćenici i domaći izdajnici, šizofreničari, narko dileri, dieltanti…

I Orlić i Đukanović i Martinović bili su članovi delegacije SNS na prethodnom dijalogu krajem 2019. godine, kada je, kako su pojedini opozicionari rekli, opstruirali ceo proces, iznosili neistine i svađali se.

Iako su dugogodišnje poslanice SNS, Sandra Božić i Biljana Pantić Pilja nisu bile poznate široj javnosti. Božić je skrenula pažnju na sebe kada se u maju prošle godine pridružila Aleksandru Martinoviću u štrajku glađu. Ona je svoju odanost često dokazivala na Tviteru, gde na pežorativan način pominje opozicionare, pre svega Boška Obradovića i Dragana Đilasa.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Među epitetima kojima ih je čašćavala nalaze se i sledeće reči: šizofreničari, paćenici, diletanti, lopovi, narko dileri…

Sa druge strane, Biljana Pantić Pilja je „zablistala“ u ovom skupštinskom sazivu kada je TV N1 i Novu S nazvala „antisrpskim medijima“, domaćim izdajnicima i stranim plaćenicima.

Biljana Pantić Pilja Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

„… ovim nezavisnim medijima – N1 i Nova S, antisrpskim medijima, nema tu trunke nezavisnosti. Njih može opisati samo jedna rečenica – domaći izdajnik i strani plaćenik“, rekla je poslanica naprednjaka.

Ovaj njen nastup u Skupštini podržao je i prvi čovek SNS u Skupštini Aleksandar Martinović. Upitan da li je za njega prihvatljiva Piljina izjava, Martinović je bez trunke sramote za Nova.rs kratko odgovorio: „Jeste“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare