Foto:BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da će podneti ostavku na mesto predsednika Socijalističke partije Srbije (SPS) ako stranka ne uveća broj glasova osvojenih na prethodnim parlamentarnim izborima, kada je osvojila preko 10,9 odsto glasova birača.

On je u emisiji na TV Prva rekao da će osoba koja dodje na njegovo mesto u slučaju njegove eventualne ostavke „sigurno menjati orijentaciju i sigurno neće nastaviti svoj put“, odnosno koaliciju sa vladajućom Srpskom naprednom strankom (SNS).

Dačić je burno u TV studiju reagovao na pitanja o koalicionom sporazumu iz 2008. godine, te poručio da više neće da se pravda i da je bezobrazno to što se od njega stalno pravi „sumnjivo lice“.

„Ajde doviđenja. Stvarno je bezobrazno to. Bezobrazno je to kako se ponašate zato što vi od mene stalno pravite sumnjivo lice. Kome ja da se pravdam? Ja se zalažem za SPS. Ja ne mogu da idem u kampanju i da kažem ‘glasajte za Aleksandra Vučića’. Je l hoćete to da radim da biste vi bili zadovoljni“, pitao je Dačić.

Dačić je na TV Prva ponovio da SPS ne stoji iza spota „iz keca u dvojku“ koji se može protumačiti tako da se građani pozivaju da umesto za SNS glasaju za SPS.

„Oni koji glasaju za SPS moraju da znaju da SNS nema obavezu da SPS uzme u vladajuću koaliciju (koja bi se formirala nakon predstojećih izbora)“, rekao je Dačić.

On je u nastavku emisije rekao voditeljki Mariji Savić Stamenić da ona želi da kaže da „SPS jedva čeka da SNS padne sa vlasti“, kao i da ju je neko „pripremao“ za razgovor koji su vodili.

Na pitanje novinarke da li se on protivio Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju dok je bio u vladajućoj koaliciji sa Demokratskom strankom, Dačić je rekao da je u emisiju došao da razgovara o sadašnjoj situaciji i „svojim uspesim“.

„Koalicioni sporazum iz 2008. nisam ja potpisao“

„Ja ga nisam potpisao. To je bilo na gradskom nivou. Ali da se razumemo. Koja je stranka bila? Pa SRS. A ko je bio predsednik SRS? Vučić, Toma Nikolić ili Šešelj? Slušajte sada, da je Vučić tada bio na mom mestu, pa on ne bi tu koaliciju napravio, zato što je sada ono što je tada Šešelj tražio da se poništi – SSP – bilo neprihvatljivo“, rekao je Dačić.

Dačić je podsetio da je on podržao Vučića za predsednika kasnije, da se on tada nije kandidovao za šefa drzave i poručio da su jedan-jedan. Na komentar da je Vučić pomenuo sinoć 2008. godinu, Dačić je odgovorio „da će on (Vučić) to stalno da pominje“, ali i da on nikoga nije prevario.

A na pitanje da li je onda sumnja da će SPS biti sa onima koji su protiv SNS, Dačić je odgovorio da neće više o tome da priča.

Dodao je i da su pitanja koja mu je postavila, koja su se ticala potpisivanja tog sporazuma i perioda pre 2012. godine, kada je SPS po prvi put formirao vlast sa SNS-om, „aktuelna“ samo predsedniku Srbije i lideru SNS-a Aleksandru Vučiću.

„Hoćete SPS koji će da ode u opoziciju? Nema problema. Hoćete ja sada da pričam šta je meni neko obećao pa nije ispunio? A samo tako nastavite da radite i dobićete SPS u opoziciju“, kazao je Dačić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare