Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Jedanaesti protest "Novi Sad protiv nasilja", održan je večeras u Novom Sadu, a akcenat je bio na školstvu i prosveti.

U 19.00 časova, građani su se okupili kraj spomenika Jovana Jovanovića Zmaja u istoimenoj ulici u centru Novog Sada.

Tu se prisutnima obratila Marija Vasić, kopredsednica novosadskog odbora stranke „Zajedno“ i profesorka sociologije, i poručila da prosvetari nisu dobili nikakve smernice za početak školske godine, osim da ona mora mora početi sa himnom „Bože pravde“, jer će se u suprotnom plaćati kazne.

„Ne znamo da li da deci kupujemo pancire i šlemove ili nove knjige. Ne znmamo ni da li će biti nove školske godine, ko sme da pusti decu koje su neobezbeđene, bez krovova, koje su urušene, u kojima se dešava nasilje, u škole u kojima se dešavaju masovna ubistva“, pitala je Vasić.

Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Vasić je poručila da „nema odustajanja“ i da se od septembra „nastavlja još jače“.

Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Nekoliko desetina građana prošetalo je zatim centralnim gradskim ulicama, a na čelu kolone bio je transparent na kojem je pisalo „Stanje škola“ uz fotografije urušenih školskih objekata.

Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Taj transparent je zatim zalepljen na stub Gradske kuće, u kojoj je i kancelarija gradonačelnika Novog Sada.

Šetnja je nastavljena do zgrade školske uprave, gde se građanima obratio maturant Vukašin Đinović.

Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

On je poručio da je škola izgubila vaspitni karakter, da se niko ne bavi ponašanjem učenika već da se „deca kod psihologa šalju po kazni“ i tek kada postoji veliki problem.

Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

„Škole nasilje zataškavaju i skrivaju jer im je ugled važniji od bezbednosti i sigurnosti dece. Slučajevi nasilja se moraju rešavati, na tome moramo insistirati jer nas je upravo ignorisanje nasilja dovde i dovelo“, poručio je Đinović.

Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Građani su na prozore školske uprave zalepili poruke „Pedagoge i psihologe, ne policajce“, „Podrška ne represija“ i „Škola bez nasilja“, a zatim se razišli.

Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

***

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar