Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ministarka za ljudska i manjinska prava i socijalni dijalog Srbije, Gordana Čomić izjavila je danas da ne očekuje promenu politike SAD prema Srbiji, nakon nedavno održanih predsedničkih izbora u SAD, ali očekuje da će uloga NATO u regionu biti intenzivirana, proširena i izmenjena.

Čomićeva je na početku digitalnog skupa „NATO nedelja“ u Beogradu, rekla da se zbog koronavirusa promenilo sve, pa će se promeniti i uloga NATO-a.

Ona takođe najavljuje u svom, inače prvom obraćanju u javnosti od izbora za ministra, da će se zalagati za razvoj saradnje Srbije i NATO-a, pre svega kroz program Partnerstvo za mir i drugim platformama.

„Veliki sistemi kao NATO se sporo menjaju, ali treba ohrabrivati razvoj odnosa s NATO-om. Smatram da postoji puno prostora za saradnju“, rekla je Gordana Čomić.

Ministarka je istakla da posle pandemije koronavirusa ni uloga NATO-a neće biti isti kao do sada.

Prema njenim rečima, trebalo bi razmišljati o povratku stanovišta da se ljudska prava sagledavaju kao mera bezbednosti ljudi.

Kako je rekla, NATO bi trebalo da se fokusira na ulogu žena, naročito u post-kovid situaciji.

„Trebalo bi da se fokusira na obrazovane žene ovog regiona i da nam da ideju šta da radimo. Ako budemo sledili evropski duh nakon otvaranja granica, ako budemo mogli da pratimo opšti duh Evrope, otvaranja, trgovinske saradnje, nadam se da ćemo biti u stanju da ih sledimo kada se radi o ljudskim pravima. Ljudska prava i bezbednost moraju da idu ruku pod ruku“, rekla je Čomićeva.

Ona je kazala i da je ključni događaj iz njene perspektive to što je Kamala Haris postala prva žena potpredsednica SAD.

Komentari

Svi komentari (13)