Gordana Čomić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs
Gordana Čomić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Dok su ljudska i manjinska prava u Srbiji gotovo svakodnevno ugrožena, a društveni dijalog izjednačen sa nulom, nova ministarka Gordana Čomić pune dve nedelje je u potpunoj ilegali. Sagovornici portala Nova.rs smatraju da je od 28. oktobra, kada je Čomić stupila na čelo novog Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog gotovo svakog dana imala povoda da se oglasi, ali to nije učinila iz samo njoj poznatih razloga.

Vest o postavljanju Gordane Čomić za ministra u novoj Vladi Ane Brnabić izazvala je verovatno najviše komentara. Govoreći o odluci da baš ona bude deo Vlade Srbije, Vučić je rekao da se njih dvoje ni u čemu nisu slagali, i da je bivša funkcionerka DS uvek bila protiv njega i SNS, ali da ga to nije sprečilo da sa njom razgovara o načinima na koji ona može da pomogne državi.

Aleksandar Vučić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Ja sam jednom rekao na televiziji da poštujem način njenog političkog delovanja, iako su ona i njena porodica bili među najglasnijima kada je reč o protestima protiv mene. To nije bila prepreka da razgovaram sa Anom i njom, da svojim iskustvom i proevropskim pristupom da pomogne u rešavanju problema“, rekao je Vučić nakon sednice Predsedništva SNS, kada je otkriven novi sastav kabineta u Nemanjinoj 11.

Gordana Čomić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs
Gordana Čomić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Dve nedelje nako toga, Čomić je jedna od retkih ministarki koja se do sada nijednom nije oglasila. Iako je bilo povoda.

Jedna od stvari, za koju se pod tačkom obavezno računalo na njenu reakciju, svakako bi bio napad folk pevača Ace Lukasa na novinarku N1 Žaklinu Tatalović. Za očekivati je bilo da ministarka sama bar jednom rečenicom osudi ponašanje i rečnik pevača, međutim, ona se nije oglašavala, a istim povodom nije odgovarala ni na pitanja koja joj je prosledila redakcija portala Nova.rs.

Ministarka nije reagovala ni na fotografisanje nage žene, korona pacijentkinje u beogradskoj Areni, što je eksplicitan primer kršenja ljudskih prava.

Na ovo je upozorila i novinarka i feministkinja Jovana Gligorijević, koja je na Tviteru napisala:

„Za sad se povodom slikanja žene u Areni oglasilo samo Ministarstvo odbrane. Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, tj. Zorana Mihajlović i @gordanacom ćute i dalje“.

Čomić ni danas nije odgovarala na pozive Nova.rs, tako da još jednom ostajemo uskraćeni za njene odgovore, ali i ključne informacije kao što su, na primer, prioriteti koje će postaviti pred sebe i svoje saradnike.

Iako se u javnosti predstavljala kao borac za prava žena, nova ministarka nije reagovala ni na pretnje i uvrede koje je član Veća Opštine Zemun Vladimir Kostić uputio jednoj službenici, a o čemu je portal Nova.rs pisao. Ni ovim povodom Čomić za naš portal nije želela da se oglasi.

Direktor Centra za praktičnu politiku Dragan Popović kaže da je Žaklina Tatalović samo jedan od slučajeva gde je trebalo osetiti puls nove ministrake i proceniti u kom će pravcu povesti ministrastvo.

Dragan Popović Foto;N1

„Ovo ministarstvo je vrlo važno i prepliće se sa radom drugih ministarstava. Ovom problematikom trebalo bi, zapravo, da se bave svi ministri. Čomić i dalje ćuti. Em što se nigde ne pojavljuje, em što su se dešavale neke stvari u njenom resoru na koje je svakako trebalo da reaguje. Pre svega mislim na napad na novinarku N1 Žaklinu Tatalović. Od svih ministara Čomić je možda trebalo prva da se oglasi ovim povodom. Pored toga, mislim da je vrlo važno da se zna i da se podseti na to da Srbija još nema poverenicu za zaštitu ravnopravnosti, što je jedna velika rupa i bilo je za očekivati da je popuni upravo Čomić“ kaže Popović.

Javnost je, dodaje Popović, pod jednim generalnim utiskom da se svakog dana dešava nešto loše upravo u domenu nadležnosti Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

„Ovo je jedna zatrovana sredina, gde postoji ogroman stepen agresije, ljudi se dele na patriote i izdajnike, zabranjeno je svako drugačije mišljenje od onog koji je poželjan za vlast. Stara Gordana Čomić povodom ovih problema uveliko bi se oglasila, ali sada je nestala i ništa mi logično ne pada na pamet šta joj se desilo. Zato, nažalost, ne očekujem mnogo ni od ovog ministrastva niti od Čomić, jer ova vlast ne može da se popravi“, objašnjava Popović.

Bojana Selaković iz organizacije Građanske inicijative mišljenja je da ni ostali novi ministri nisu bili preterano aktivni otkako su stupili na funkcije.

Foto: Medija centar Beograd

„U odbranu Čomić, to je potpuno novo ministarstvo i verujem da ona trenutno ima više posla od ostalih ministara koji su došli u već formirane resore. Koliko sam čula tamo se užurbano radi, pitanje je da li su postavljeni državni sekretari, pomoćnici… Ima tu dosta posla i nadam se da je samo to razlog što Čomić nijednom do sad nije izašla u javnost, jer svakako jeste bilo povoda“, kaže Selaković i dodaje da je Čomić ostala dužna javnosti da otkrije u kom pravcu će voditi ministarstvo, šta su njene ključne ideje i plan.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare