Foto: N1, Ministarstvo kulture, Nova.rs

Poslanica SNS Sandra Božić, koja je nedavno imenovana za članicu Odbora Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost, samo je jedna u nizu kadrova iz redova vlasti koji obavljaju više od jedne funkcije. Daleko ispred svih sa čak sedam poslova i dalje je “socijalista” Dušan Bajatović, koji je rekorder i po visini primanja, a u stopu ga prate savetnica predsednika Srbije Suzana Vasiljević i Veljko Odalović, generalni sekretar Skupštine.

Aleksandar Vučić je još pre sedam godina, tada kao premijer, dao rok kraći od mesec dana funkcionerima da podnesu ostavke na duple funkcije, a Glavni odbor SNS najavio je isključenje iz stranke svima koji ga ne poslušaju. Ipak, ova njegova inicijativa trajala je kratko, pa sad i njegovi najbliži saradnici ređaju članstva u upravnim i nadzornim odborima.

Nesumnjivo je međutim da je u podeli karata najbolje prošao Dušan Bajatović, funkcioner SPS. Toliko dobro da mesečno zarađuje oko 34.000 evra, što je oko 60 prosečnih mesečnih plata. Do tog iznosa je došao zahvaljujući čak sedam funkcija koje obavlja.

Najviše zarađuje kao direktor preduzeća Gastrans d.o.o – ukupno 1.707.268 dinara. U Srbijagasu kao direktor zarađuje 174.378 dinara, a direktor je i u švajcarskoj firmi South Stream Serbia AG, ali tu, prema zvaničnim podacima iz Agencije, ne prima ni dinar.

Bajatović je i predsednik Nadzornog odbora osiguravajuće kuće SOGAZ, gde takođe nema nikakvu zaradu. On kao član NO Jugorosgas – 1.473.344 dinara, kao predsednik NO Podzemnog skladišta gasa Banatski dvor – 590.000 dinara, a kao poslanik u Skupštini Srbije prima samo paušal od 28.686 dinara.

Vučićevoj savetnici i Odaloviću pet funkcija

Po broju funkcija približava mu se Suzana Vasiljević, savetnica predsednika Srbije, koja je u kratkom roku zauzela više pozicija u upravnim i nadzornim odborima. Prema podacima sa sajta Agencije za sprečavanje korupcije, kao savetnica mesečno zarađuje 98.468 dinara i to je jedina njena plata koja je javno obelodanjena.

Suzana Vasiljevic
Suzana Vasiljević Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ona je i članica Nadzornog odbora Er Srbije, ali po tom osnovu ne zarađuje ni dinar, a angažovana je i u upravnim odborima Beogradske filharmonije i Košarkaškog saveza Srbije. Kada je postavljena na funkciju u KKS izjavila je da za to takođe ne prima nadoknadu.

„Imenovana sam s idejom da na Svetskom prvenstvu košarkaše, njihov ugled i uticaj, kao i u ostalim sportskim takmičenjima, iskoristimo za promociju Srbije i da ih uključimo u sve marketinške aktivnosti koje za cilj imaju podizanje ugleda zemlje u svetu”, rekla je Vasiljević.

Nju je Vlada Srbije nedavno imenovala i za članicu Saveta Fakulteta dramskih umetnosti, zbog čega je Janko Baljak podneo ostavke na funkcije u svim telima u kojima je angažovan kao profesor FDU.

Veljko Odalović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Socijalista Veljko Odalović takođe sedi u pet fotelja. Najviše zarađuje kao generalni sekretar Skupštine Srbije – 114.000 dinara, dok kao predsednik Komisije za nestale i kidnapovane prima nadoknadu od 65.571 dinara. Kao član RIK-a mesečno prima 30.000 dinara.

Sudeći po podacima Agencije za sprečavanje korupcije, tu funkcijama, međutim, nije kraj. Odalović je i rukovodilac Radne grupe za nestala lica u okviru dijaloga Beograda i Prištine, a on je i predsednik Mešovite komisije privrednog društva DIPOS.

Martinović – političar, profesor i nastavnik veština

Za kolegama iz vlasti mnogo ne zaostaje ni naprednjak Aleksandar Martinović, koji ima primanja iz čak šest izvora. On je poslanik u Skupštini Srbije, gde prima samo paušal od 30.000 dinara i odbornik je u Skupštini grada Rume, odakle dobija nadoknadu od 25.000 dinara.

Aleksandar Martinović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Najviša zarađuje na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, gde prima čak tri nadoknade od ukupno 149.000, a po osnovu “nastavnog i naučno – istraživačkog” rada. Takođe, on predaje i na Visokoj medicinskoj školi strukovnih studija u Ćupriji i to kao “nastavnik veština”. U toj ustanovi, u kojoj je zbog njegovog i angažmana Vladimira Orlića nekoliko profesora ostalo bez posla, on mesečno zarađuje 60.000 dinara.

Martinović je i član Saveta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, a ta funkcija ne može se videti u njegovoj imovinskoj karti.

Maja Gojković kao ”stručnjak” za nuklearnu bezbednost

Članica Saveta, ali na Fakultetu političkih nauka, je i njegova stranačka koleginica Maja Gojković. To njeno imenovanje pratilo je protivljenja dela javnosti i studenata, ali je ona ipak ostala na toj poziciji.

Maja Gojković Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Nije poznato po kom osnovu je uopšte imenovana u Savet FPN, budući da је advokat po zanimanju i sa tim fakultetom nema nikakve veze. U njenoj imovinskoj karti ova funkcija se ne pominje.

Gojković kao potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja zarađuje 120.268 dinara, a daleko pre Sandre Božić postavljena je u Odbor Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije.

U vreme dok je bila na čelu Skupštine Srbije, ona je tamo angažovana kao predsednica Odbora i za to prima nadoknadu od 64.437 dinara.

BONUS VIDEO Protest ispred Skupštine – zvižduci za poslanike i policiju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare