Funkcioner SPS i direktor više preduzeća Dušan Bajatović s mesečnim primanjima od blizu 34.000 evra neprikosnoven je među državnim funkcionerima. On nije jedini funkcioner čije plate odskaču u odnosu na ostale - ogromna primanja imaju predstavnici države u NIS-u, čelni ljudi Narodne banke Srbije i Aerodroma Nikola Tesla u Beogradu.

U Srbiji se odgovornost koju nosi državna funkcija često ne podudara s visinom plate, pa predsednik države, premijerka i većina ministara neretko imaju niže plate od direktora javnih preduzeća, sekretara, pa čak i od pomoćnika ministara.

Razlog nekad leži u činjenici što se njihove plate obračunavaju po različitim zakonima, a često i u gomilanju funkcija.

Dušan Bajatović, visoki funkcioner SPS, probio je sve rekorde kad je u pitanju visina plate, ali i kad je u pitanju broj funkcija koje obavlja. On mesečno prima 33.800 evra mesečno, a u isto vreme obavlja čak sedam funkcija.

Najviše zarađuje kao direktor preduzeća Gastrans d.o.o – ukupno 1.707.268 dinara, a kao direktor Srbijagasa mesečno prima 174.378 dinara. Direktor je i u švajcarskoj firmi South Stream Serbia AG (Srbijagas vlasnik 49 odsto udela), ali tu, prema zvaničnim podacima objavljenim na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije, ne prima ni dinar.

Foto: Zoran Lončarević

Bajatović je i predsednik Nadzornog odbora osiguravajuće kuće SOGAZ i tu takođe ne prima nikakvu zaradu. Međutim, on kao član Nadzornog odbora Jugorosgas mesečno prihoduje 1.473.344 dinara, kao predsednik Nadzornog odbora podzemnog skladišta gasa Banatski dvor – 590.000 dinara, a kao poslanik u Skupštini Srbije prima samo paušal od 28.686 dinara.

Kad se saberu sve njegove mesečne plate i nadoknade, dobija se cifra od 3.973.676 dinara ili 33.818 evra.

„Meni najmanje trebaju pare. Trošim na sve ostale, pomažemo, ima dosta humanitarnih aktivnosti“, rekao je Bajatović komentarišući visinu svojih primanja.

S 35.000 dinara na platu 771.000 

Ogromna primanja u odnosu na ostale građane Srbije imaju Danica Drašković iz SPO,  socijalista Dejan Radenković, kao i Dragutin Matanović, koji je u medijima bio predstavljan kao savetnik predsednika Aleksandra Vučića.

Kako stoji u izveštaju Agencije za sprečavanje korupcije, Danica Drašković zarađuje mesečno 771.000 dinara. Oko 700.000 dinara mesečno zarađuje i Dejan Radenković, koji je bio poslanik SPS u ranijim sazivima Skupštine Srbije. Osim te funkcije, on je i član Odbora za praćenje poslova u MTS banci, gde prima nadoknadu od 65.000 dinara.

Foto: N1

U Odboru direktora NIS-a u septembru 2019. udomljen je i Dragutin Matanović, koji je u medijima bio predstavljan kao savetnik predsednika Aleksandra Vučića. U njegovoj imovinskoj karti na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije piše da njegova mesečna plata iznosi 6.670 evra, odnosno oko 784.000 dinara.

Foto: Profimedia

U ranijem kratkom razgovoru za portal Nova.rs Matanović je naveo da je u Odboru direktora NIS-a postavljen kao predstavnik države, a na pitanje da li i dalje savetuje Vučića nije odgovorio, već je samo prekinuo vezu.

Povećana plata Jorgovanke Tabaković 

Po visini plate mnogo ne zaostaje ni guvernerka Jorgovanka Tabaković, čija su mesečna primanje odnosu na jun prošle godine porasla za oko 35.000 dinara. Kako se navodi na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije, ona sada zarađuje 570.640 dinara.

Jorgovanka Tabaković Foto: TANJUG / ZORAN ZESTIC

Tabaković je inače je po dolasku na funkciju guvernerke sebi smanjila zaradu, navodeći da je njen prethodnik, koji je zarađivao oko 658.000 dinara, imao “sramno visoku” platu.

Po visini mesečnih primanja, njoj uz rame je Miladin Kovačević, koji obavlja tri funkcije i angažovan je na Ekonomskom institutu. Njemu mesečno na račun legne 469.000 dinara.

Kovačević kao direktor Republičkog zavoda za statistiku ima platu od 186.000 dinara, kao član Saveta guvernera NBS 143.000, a kao kao član RIK-a 90.000 dinara.

rast bdp
Miladin Kovačević / Foto: N1

On na Ekonomskom institutu AD Beograd mesečno prima ukupno 50.000 dinara i to po dva osnova – za naučno istraživačku delatnost za svrhe časopisa “Makroekonomske analize i trendovi” kao član redakcije i za naučno istraživačku delatnost u zvanju naučnog savetnika.

Među najplaćenijim funkcionerima je i Saša Vlaisavljević, bivši član Demokratske stranke, koji je od 2014. generalni direktor Aerodroma Nikola Tesla. On je na toj poziciji ostao i nakon što je aerodrom dat na koncesiju francuskom Vansiju.

Saša Vlaisavljević Foto:Zoran Loncarević

Vlaisavljević je na toj poziciji pre koncesije zarađivao oko 167.000 dinara, a od avgusta 2018. prima platu od 320.000 dinara. Na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije, ali i Agencije za privredne registre, piše da Vlaisavljević uz funkciju direktora, obavlja funkciju i predsednika Izvršnog odbora Aerodroma.

Vulin plaćeniji i od predsednika i od premijerke

Aleksandar Vulin je sa novim ministarstvom dobio i više nego duplo veću platu, tako da sada kao ministar policije zarađuje blizu 226.000 dinara mesečno.

Foto:TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Sudeći prema zvanično objavljenim podacima Agencije za sprečavanje korupcije, on ima ubedljivo veću zaradu i od premijerke, svih ostalih članova Vlade, ali i od predsednika države.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare