Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Visoki funkcioner SPS Dušan Bajatović sa primanjima od oko 34.000 evra rekorder je po mesečnoj zaradi među srpskim političarima. Do tog iznosa je došao zahvaljujući sedam funkcija koje obavlja. Trenutno ima tri direktorske pozicije, predsednik je dva nadzorna odbora i član još jednog, a nije se odrekao ni poslaničke funkcije u Skupštini Srbije. Upravo je to i njegova najmanje plaćena funkcija.

“U sastavu Srbijagasa je ukupno 22 kompanije, zaista imam mnogo funkcija, morate svašta da poradite”, rekao je danas Dušan Bajatović, komentarišući svoja mesečna primanja od preko 30.000 evra.

Ovaj funkcioner socijalista neretko je na meti javnosti zbog brojnih funkcija koje obavlja u isto vreme – ukupno sedam, ali još više zbog abnormalnih mesečnih primanja koja ima kao državni funkcioner i to u zemlji u kojoj prosečna mesečna plata jedva da prelazi 500 evra.

Najviše zarađuje kao direktor preduzeća Gastrans d.o.o – ukupno 1.707.268. To preduzeće je inače u vlasništvu kompanije South Stream Serbia AG, koje je registrovano u Švajcarskoj, a u kojoj 49 odsto udela ima državni Srbijagas, a 51 odsto ruski Gasprom.

Sudeći po podacima sa sajta Agencije za sprečavanje korupcije, on obavlja ukupno tri direktorske funkcije – osim pomenute u Gastransu, u Srbijagasu zarađuje 174.378 dinara, a direktor je i u švajcarskoj firmi South Stream Serbia AG, ali tu, prema zvaničnim podacima iz Agencije, ne prima ni dinar.

Bajatović je i predsednik Nadzornog odbora osiguravajuće kuće SOGAZ, u kome 49 odsto udela ima Srbijagas, a većinski paket od 51 odsto drži ruski SOGAZ AO. U toj kompaniji takođe nema nikakvu zaradu.

Foto: Printscreen; Imovinska karta Dušana Bajatovića

Bajatović zarađuje i kao član Nadzornog odbora Jugorosgas – 1.473.344 dinara, kao predsednik Nadzornog odbora podzemnog skladišta gasa Banatski dvor – 590.000 dinara, a kao poslanik u Skupštini Srbije prima samo paušal od 28.686 dinara.

Kada se saberu sve njegove mesečne plate i nadoknade, dobija se cifra od 3.973.676 dinara ili 33.818 evra. Ako se ova cifra podeli sa prosečnom martovskom zaradom od 63.109 dinara, ispada da Bajatović mesečno zarađuje ukupno oko 63 ili preciznije 62,9 prosečnih plata u Srbiji.

Bajatović je uz sve to u 2019. godini dobio jednokratnu godišnju nagradu od Jugorosgasa i to u iznosu od 1.474.240 dinara, a u istoj godini Poreska uprava mu je na ime “povrata više uplaćenih doprinosa za PIO” uplatila 10.797.243 dinara.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare