Foto: TANJUG / TARA RADOVANOVIC / an

Centar za evroatlantske studije iz Beograda (CEAS) saopštio je da izražava zabrinutost zbog najave da postoji mogućnost da se nedavna odluka Vlade Republike Srbije kojom se zamrzavaju sve vojne vežbe i aktivnosti sa svim partnerima u narednih šest meseci proširi i na učešće snaga Republike Srbije (RS) u "mirovnim misijama". Ovakva odluka, čiju je mogućnost javnosti saopštio ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je i profesionalno zagovara, bila bi višeznačno štetna za našu zemlju, navodi se u saopštenju.

CEAS podseća da naša država i vojska imaju više od šest decenija tradicije u učestvovanju u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija (UN), a od 2012. godine učestvuje  i u vojnim misijama i operacijama Evropske Unije (EU). Srbija je deveta u Evropi po broju svojih učesnika zastupljena u mirovnim misijama pod nadležnošću UN, a treća ukoliko se uzme u obzir i broj stanovnika.

„Ovo nas s pravom  svrstava u red uglednih i kredibilnih globalnih partnera u uspostavljanju i očuvanju mira, i zasigurno pozitivno doprinosi i pregovaračkim pozicijama u dijalogu Beograda i Prištine,  ali i odlukama o opstanku KFOR na Kosovu  i Metohiji, čiji značaj  naši zvaničnici često ističu“, saopštio je CEAS.

Kako navode, povlačenje snaga RS iz multinacionalnih operacija, a posebno iz Privremenih snaga UN u Republici Liban-UNIFIL, u kojoj je trenutno angažovano čak 177 pripadnika Vojske Srbije,  nanelo bi štetu kredibilitetu Srbije kod UN partnera.

Odluka bi nanela štetu i jačanju odnosa RS sa SAD posle nedavnog diplomatskog uspeha Srbije u Vašingtonu, pogotovu posle jučerašnjih pohvala koje je Srbiji uputio državni sekretar SAD Majk Pompeo zbog odluke RS da Hezbolah proglasi terorističkom organizacijom  i odgovora predsednika Vučića u kome se kaže:

„Sledeći tradiciju časnih predaka, Srbija nastavlja borbu protiv svih pretnji miru, kako unutar, tako i van naše zemlje. Budite uvereni dragi prijatelju, sekretaru Pompeo, da ostajemo nepokolebljivi u borbi za mir i stabilnost čime dajemo svoj doprinos sveukupnoj globalnoj  bezbednosti“, prenosi CEAS.

Kako podseća ta organizacija, u maju ove godine predstavnik SAD u UN je istakao da „Trampova administracija ostaje  posvećena svom partnerstvu sa Libanom, te da zbog te posvećenosti želi da UNIFIL funkcioniše kao efektna sila“.

CEAS smatra da je odluka vlade, u sadašnjoj formi,  dobra i posebno bitna  zbog vremenskog  preklapanja učešća pripadnika Vojske  Srbije na vežbi Slovensko bratstvo, zajedno sa pripadnicima oružanih snaga Rusije i Belorusije u Belorusiji i  aktulenih vrlo složenih dešavanja u toj zemlji, koje mogu imati i geopolitičke implikacije.

„Ova odluka logičan je nastavak prethodne odluke vlade da se priključi deklaraciji EU o izbornim nepravilnositma i postizbornim dešavanjima u Belorusiji. Odlazak na vežbe posle te odluke bio bi neusklađen sa prethodnom odlukom vlade i ugrozio bi kredibilitet RS na međunarodnoj sceni. Odluka je došla u poslednji čas imajući u vidu i dodatne netačne informacije o aktivnostima naših oružanih snaga u dešavanjima u Belorusiji, koje su se nažalost brzo proširile među donosiocima odluka i onima koji na njih svojim analizama i komentarima utiču s jedne, i iskustva kako ih je teško demantovati s druge strane, i pored pravoveremene reakcije Ministarstva odbrane“, dodaje se u saopštenju.

CEAS smatra da je odluka mogla biti i manje sveobuhvatna, ali imajući u vidu druge izazove s kojima se RS suočava, pre svega pregovora sa predstavnicima privremenih organa na Kosovu i Metohiji (KiM) i značaja Rezolucije SB UN 1244 za pregovaračku poziciju, CEAS razume ovakav potez.

„S druge strane, odluka o povlačenju iz multinacionalnih operacija u kojima predstavnici  privremenih organa  KiM ni ne mogu da učestvuju, bila bi višeznačno štetna“, saopštio je CEAS.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar