Foto: Jovo Mamula/MC Odbrana

Ukoliko vlasti u Beogradu budu sprovele sporazum koji je Aleksandar Vučić potpisao u Beloj kući, Srbija će Hezbolah u celini staviti na spisak terorističkih organizacija. Budući da se trenutno više od 140 srpskih vojnika nalazi u mirovnoj misiji u Libanu, gde ta organizacija deluje i učestvuje u vladi nacionalnog jedinstva, postavlja se pitanje da li su nakon parafiranja takvog sporazuma naše vojne snage bezbedne. Aleksandar Radić za Nova.rs kaže da se nada da je pre odlaska u Vašington napravljena kvalitetna politička i obaveštajna procena.

Sporazum o „ekonomskoj normalizaciji“, koji su pre tri dana u Beloj kući potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti, ne odnosi se samo na ekonomiju, niti su sve njegove tačke vezane za Srbiju i Kosovo.

PROČITAJTE JOŠ...

Jedna od njih predviđa obavezu Srbije, kao i vlasti u Prištini, da u celini odrede Hezbolah kao terorističku organizaciju i u potpunosti sprovedu mere za „ograničavanje poslovanja i finansijskih aktivnosti Hezbolaha u svojim jurisdikcijama“!

Nedavno su u Liban ispraćena 142 pripadnika Vojske Srbije u multinacionalnu operaciju UNIFIL, a kako navodi vojni analitičar Aleksandar Radić, u toj zemlji je trenutno stacionirano ukupno 177 srpskih vojnika.

Postavlja se pitanje, da li će posle potpisivanja sporazuma u Vašingtonu i određivanja Hezbolaha za terorističku organizaciju, oni biti bezbedni.

„Nadam se da smo napravili dobru procenu“

Aleksandar Radić za naš portal kaže da će o tome odlučiti Hezbolah, te da je ta organizacija trenutno zauzeta ratom u Siriji i prilikama kod kuće. On navodi da ukoliko vlasti u Beogradu nisu napravile ozbiljnu procenu pre preuzimanja takve obaveze, onda je reč o rizičnom potezu.

„Nadam se da su napravili kvalitetnu političku i obaveštajnu procenu pre odlaska u Vašington“, ističe Radić.

Foto:N1

On dodaje da se jedna srpska četa nalazi u sektoru Istok, u okviru španskog bataljona, i to u blizini sela koja su šitska, dok su u sektoru Zapad naše snage sa italijanskim kontignetom, ali se nalaze unutar vojnog objekta.

„Četa koja je stacionirana u sektoru Istok stalno patrolira i izložena je. Liban je uvek bio rizično mesto, ali nekoliko godina unazad niko nije stradao. Međutim, postavlja se pitanje, šta ako oni procene da treba da nam održe lekciju zbog onakvog poteza. Ne možete da uradite nešto, a da ne znate stav Hezbolaha. Ako ste sa njima u miru, onda neće biti problema“, kaže Radić.

PROČITAJTE JOŠ...

Upitan da li je Srbija sa tom organizacijom sada u miru, on odgovara:

„Nadam se da smo napravili ozbiljne procene“.

„Možda će biti bilateralnih problema sa Libanom“

Za razliku od Srbije, EU je samo vojno krilo Hezbolaha stavila na listu terorističkih organizacija. Filip Ejdus, vanredni profesor na FPN i stručnjak za međunarodne odnose i bezbednosna pitanja, navodi da se, međutim, sve zemlje Unije nisu isto odredile prema Hezbolahu.

filip ejdus - medija centar
Foto: Medija centar Beograd

„Tako je na primer Nemačka tu organizaciju u celini stavila na spisak terorističkih organizacija“, kaže Ejdus za Nova.rs.

Upitan da li bi naši mirovnjaci u Libanu mogli da budu meta Hezbolaha zbog njihovog stavljanja na listu terorističkih organizacija, on navodi da i Nemačka ima svoje pripadnike u UNIFIL misiji u Libanu, kao i da nije primetio da je bilo problema, mada oni učestvuju u pomorskom delu operacije.

„Ova odluka bi mogla da iskomplikuje bilateralne odnose sa Libanom, ali i poziciju pripadnika Vojske Srbije u misiji UNIFIL budući da Hezbolah kao partija učestvuje u vladi“, kaže Ejdus.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar