Protest Valjevo protiv nasilja Foto:N1

U Valjevu je na gradskom trgu održan deseti protesni skup „Valjevo protiv nasilja“. Pred više stotina Valjevaca, govorili su Hanibal Kovač, novinar i publicista, Milan Caci Mihailović, dramski umetnik i Aleksandra Bulatović, kriminolog i aktivista.

Pisac Hanibal Kovač je poručio Valjevcima da su branioci građanske svesti, savesti i čuvari vatre.

„Među prvima ste u Srbiji posle Beograda ustali i rekli ne tiraniji, krađi, ne pogrešnom sistemu, ne hoštapleraju i ne nasilju. Ja neću sada da ponavljam pet zahteva koje smo postavili pred našeg vrlog predsednika, čije ime ne želim da izgovorim… ali ono što je dobro treba da znate da svaki grad ima svoje specifikume i svi mi u gradovima u Srbiji trpimo nasilje. Naravno da je strašno i da je okidač bio strašan događaj u Beogradu i u Mladenovca, a sve je to kasnije krenulo iz Valjeva i vi ste artikulisali pored tih pet zahteva i lokalne zahteve, koji se i te kako tiču cele Srbije“, rekao je Kovač, prenosi N1.

On je poručio da je došao da se zahvali Valjevcima.

„Vi čuvate Srbiju, od trovanja zemlje, imate taj nesrećni „Eurolitijum“, koji rovari ovde, branite Mačvu , koja je pod drinskom žilom, ne zaboravljate da u Gornjim Nedeljicama, takođe, žele da naprave zatrovano jalovište, a vi znate šta to znači za našu zemlji i plodne oranice, njive i za naš eko sistem, svesni ste šta rade, otimaju nam sve, a vi ste tu prvi bili da kažete ne“, zahvalio se Hanibal Kovač Valjevcima.

Glumačka legenda Milan Caci Mihailović je rekao da je došao u Valjevo, grad Katarine Petrović i Aleksandra Obradovića, kao i svoga prijatelja, velikog srpskog pesnika Petra Pajića, koji odavno progovori nezaboravnim gorkim stihovima „Ja sam bio u Srbiji, Srbija je na robiji“.

„Nije bilo lako Petru Pajiću to da napiše, a morao je da opomene za spas Srbije, ali još ga nisu čuli oni koji su morali da ga čuju i zato sam večeras ovde. Pre svega da se poklonim svima vama časnim i istrajnim građanima naše ponižene Srbije, časnim i upornim borcima. Velika muka nas je naterala da se okupljamo na trgovima, ulicama, po auto putevima, da govorimo glasno, dobronamerno, najdobronamernije protiv nasilja i protiv nasilnika“, rekao je večeras u Valjevu Milan Caci Mihailović.

Aleksandra Bulatović je rekla da je njena tema pravda.

„Moja tema je pravda kada govorim o događajima i akterima procesa donošenja javnih politika, koje su takve da jasno govore o tome da mi živimo u jednom kriminalizovanom društvu“, rekla je Bulatović i dodala da je tranziciona pravda put da izadjemo iz košmarne stvarnosti u kojoj je pravda u zapećku i koja je sistemski zapostavljena.

Nakon govora usledila je protesna šetnja centralnim gradskim ulicama.

Večeras je u organizaciji Valjevskog pokreta otpora održana i promocija knjige „Kamo sutra“, autora i večerašnjeg govornika na protestu „Valjevo protiv nasilja“, Hanibala Kovača.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar