Ana Brnabić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Premijerka Srbije, Ana Brnabić, najavila je danas na konferenciji za medije da je u toku pripema prednacrta tri zakona kojima će biti ispunjen najveći broj preporuka Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) u vezi sa izbornim uslovima, te da se one odnose na dopune Zakona o izboru narodnih poslanika, Zakona lokalnim izborima i Zakon o izboru predsednika Republike. Odgovarajući na pitanje Nova.rs, da li pomenute izmene podrazumevaju podizanje praga cenzusa sa tri na pet odsto, Brnabić je rekla da će se o tome tek razgovarati sa međunarodnim organizacijama i predstavnicima civilnog društva.

„Moje lično mišljenje da je smanjenje cenzusa sa pet na tri odsto najdemokratičnija odluka. Time se povećava reprezentativnost u Skupštini i omogućava da čujete predstavnike građana koji ne mogu da dođu do cenzusa od pet odsto. Zato mi i nisu bile jasne kritike. Ako neko bude želeo da se podigne ponovo na pet odsto – to će biti pitanje za ljude koji na tome rade i organizacije civilnog društva“, rekla je Brnabić odgovarajući na pitanje Nova.rs.

Predsednica Vlade je rekla na dašanjoj konferenciji da je vladavina prava važna tema i da želi društveni konsenzus o izmenama Ustava u oblasti pravosuđa.

Pročitajte još...

Na naše pitanje da li je konferencija održana zbog čestih kritika iz Evropske unije i Rezolucije Evropskog parlamenta o Srbiji, gde je posbno apostrofiran problem sa vladavinom prava, Brnabić je odgovorila da pažljivo čita sve što dolazi iz EU, ali da nije zbog njih organizovala konferenciju.

“Naša konferencija nije rekacija na Rezoluciju Evropskog parlamenta, ali svakako sa pažnjom čitam sve što dolazi od naših partnera iz Evropske unije. Na kraju krajeva, tako sam došla do zaključka da kao Vlada mnogo radimo, a nedovoljno pričamo šta smo sve uradili u oblasti vladavine prava. Mi ovo radimo zato što verujemo da je važna vladavina prava, a ne zato što Evropska unija traži to od nas. O ovoj temi ću ubuduće mnogo više pričati”, poručila je ona u odgovoru na pitanje našeg portala.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare