Zozep Borel
Žozep Borel Foto:Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Žozep Borel, predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, izjavio je u emisiji Dan uživo da je "usklađenost Srbije sa spoljnom politikom EU opala". "Primetili smo neki napredak, pojačanje angažmana u nekim oblastima, ali ovo neće pomoći proces pridruživanja jer on zahteva usklađivanje sa spoljnom politikom EU. To je do Vlade Srbije da usvoji adekvatnu odluku, proces pristupanja zavisi od zasluge, možemo da razumemo zašto Srbija ima veliku zavisnost od ruskih fosilnih goriva, možemo da razumemo mnogo stvari, ali proces pridruživanja podrazumeva usklađivanje sa našom spoljnom politikom", kaže Borel.

Na pitanje „koliko još vremena Srbija ima da uvede sankcije Rusiji“, Borel kaže da „ne postoji ograničenje“.

„Samo smo primetili da Srbija treba da sledi spoljnu politiku EU, i u izveštaju koji je EK proučila vidimo da još uvek postoji iskakanje Srbije, ali i Turske po pitanju harmonizacije sa spoljnom politikom EU. Ovaj pad usklađenosti u kombinaciji sa bliskim odnosima sa Putinovim režimom znači da nemamo izbora nego da preporučimo procenu ovog opadanja po pitanju poglavlja 31“, kaže on za N1.

Dodaje da će proces priključenja, učlanjenja „naravno biti otežan“.

„Dakle mi moramo da procenimo situaciju, da vidimo jasno da je usklađenost od strane Srbije u opadanju“, kaže.

Ističe da se „svakako ne nalazimo tamo gde bismo želeli da se nalazimo u našim odnosima“.

„Primetili smo neki napredak, pojačanje angažmana u nekim oblastima, ali ovo neće pomoći proces pridruživanja jer on zahteva usklađivanje sa spoljnom politikom EU. To je do Vlade Srbije da usvoji adekvatnu odluku, proces pristupanja zavisi od zasluge, možemo da razumemo zašto Srbija ima veliku zavisnost od ruskih fosilnih goriva, možemo da razumemo mnogo stvari, ali proces pridruživanja podrazumeva usklađivanje sa našom spoljnom politikom“, kaže Borel.

Kaže da pokušavaju da poguraju dijalog između Prištine i Beograda.

„Ne postoji fiksirani datum, bilo je napretka u određenim sporazumima, po pitanju transporta i kretanja ljudi, ima još stvari koje čekaju, vezano za tablice, ali nema nijedan konkretan datum“, kaže on.

Dodaje da je to „stvar političkog angažmana“.

„Za sada rezultati nisu bili oduševljavajući, ali moramo da nastavimo da radimo, jedini način za dve strane da napreduju po pitanju procesa pridruživanja EU to je zajednički sporazum te dve strane, to je ono što im ja govorim svakog dana“, kaže.

Opširnije pročitajte na sajtu N1.

BONUS VIDEO: Srbija nikad gore nije prošla: U izveštaju iz EU o Srbiji prvi put pomenuti afera Krušik i Telekom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar