FOTO: Nemanja Jovanovic / Nova.rs

Kampanja bojkota od sutra će biti intezivirana, ali se u narednom periodu neće organizovati veći skupovi građana, već će se najveći deo aktivnosti sprovoditi na internetu, rekli su za Nova.rs predstavnici Saveza za Srbiju. S druge strane, politikolog Vuk Velebit smatra da bojkot neće biti primetan u meri u kojoj to očekuju lideri SzS, pre svega zbog nedostupnosti najvećeg broja medija, ali i zbog nedostatka jasne strategije njegovog sprovođenja.

„Mislim da poslednji događaji pokazuju da ne postoji ni bazični konsenzus u Savezu za Srbiju i da je priča o bojkotu bila bez ideje i strategije. Oni koji su bili najglasniji za bojkot nisu pokazali nikakvu inicijativu, a sad su pokazali da nisu ni složni po pitanju te ideje i da stvari rade stihijski“, objašnjava Velebit.

On smatra da je problem i u tome što postoji velika mržnja prema onima koji, iz bilo kog razloga, dovedu bojkot u pitanje i da je opozicija izabrala teži put u borbi protiv režima Aleksandra Vučića. Kako navodi, još jedan problem, o kojem se u javnosti malo govori, je i neshvatanje opozicije koliko je daleko od pobede nad aktuelnim režimom.

Foto:N1

„Opozicija je opterećena međusobnim obračunima. To vidimo i u slučajevima kad se proglašavaju izdajnicima oni koji hoće da izađu na izbore ili razmišljaju da to učine. Te stvari im samo umanjuju rejting“, ističe on, dodajući da je nevidljivost kampanje bojkota njena najveća slabost.

„Veoma je teško voditi takvu kampanju u uslovima gde vi nemate medije. Takođe, problem je što ne postoji konsenzus unutar bojkot opozicije, jer se stiče utisak da se pojedini ‘igrači’ premišljaju oko izlaska na izbore. Problem predstavlja i loša komunikacija unutar političkih organizacija, pa tako građani ni ne znaju koja partija i koji lider iz SzS je za, a koji protiv bojkota. Sve to zajedno dovodi do toga da mi danas više pričamo o obračunima unutar opozicije, a mnogo manje o bojkotu. To pokazuje da ne postoji nikakva strategija oko načina njegovog sprovođenja“, rekao je Velebit.

SzS: Bojkot kampanja narednih dana sve aktivnija

S druge strane predsedavajući SzS Janko Veselinović, najavljuje da će od sutra početi intezivnija kampanja za bojkot izbora.

„Imali smo sastanak opozicije koja zagovara bojkot i dogovorili smo se oko daljih akcija. Nećemo praviti velike skupove, kampanju ćemo, u najvećoj meri, sprovoditi putem društvenih mreža, novina i kroz štampane materijale koje ćemo deliti građanima. Potrudićemo se da dopremo do što većeg broja ljudi, ali sa što manje fizičkih kontakata“, istakao je predsedavajući Saveza za Srbiju Janko Veselinović.

Janko Veselinovic
FOTO: Nemanja Jovanovic / Nova.rs

On je napomenuo da će se bojkot kampanja sprovoditi po čitavoj Srbiji i da je cilj SzS da što jasnije predstavi ljudima šta znači bojkot i zbog čega je važno da na dan izbora ostanu kod kuće.

„Akitvnosti ćemo organizovati u Beogradu, ali i u gradovima širom Srbije. Nećemo praviti konvencije, ali ako i bude skupova, oni će biti organizovani u manjem broju i sa propisanom fizičkom distancom. Sutra smo ispred Skupštine gde ćemo prisustvovati akciji „Građanskog otpora“ na kojem će grupa intelektualaca pružiti svoju podršku bojkotu“, objasnio je Veselinović.

Njegova koleginica iz SzS i potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić, navela je da će se bojkot kampanja već sprovodi putem interneta, te da će u narednom periodu biti intezivirana. Ona ipak upozorava da u Srbiji nije trenutak za sprovođenje bilo kakvih izbornih radnji.

Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

„Mislim da je izlišno govoriti o bilo čemu što nije onlajn, u situaciji kad na dnevnom nivou imamo preko 100 zaraženih koronavirusom. Da ima morala, izbori bi bili odloženi i to ne za septembar, kao što postoji mogućnost da se dogodi, već dok se ne smiri epidemija. Tek onda je trenutak da se razmotre uslovi za slobodne izbore i da se donese odluka o bojkotu i izbornoj kampanji“, rekla je ona.

Izboru u Srbiji, na kojima će građani birati novi saziv parlamenta, održaće se u nedelju 21. juna. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, izjavio je da izbori ipak neće biti prioritet, ukoliko broj zaraženih koronavirusom u Srbiji bude rastao u narednom periodu.

Početkom februara, deo opozicije usvojio je „Deklaraciju o bojkotu“, kojom se pokušaj formiranja vlasti na osnovu rezultata narednih izbora tretira kao akt rušenja ustavnog poretka. Među potpisnicima pomenutog dokumenta bio je i Pokret Slobodnih građana, koji je nakon ukidanja vanrednog stanja, doneo odluku da ipak učestvuje na predstojećim izborima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare